КСУ оприлюднив рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування

 

Конституційний Суд оприлюднив своє рішення щодо конституційності окремих положень закону “Про запобігання корупції” .

Як передає “Новинарня“, текст рішення опублікований на сайті КСУ в середу, 28 жовтня.

На думку суддів, повноваження НАЗК з моніторингу способу життя суддів, перевірки декларацій, встановлення конфлікту інтересів, є порушенням розподілу повноважень серед гілок влади.

Також судді проаналізували статтю 366-1 ККУ про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Відповідно до рішення, КСУ вирішив повністю визнати неконституційною статтю 366-1 ККУ (декларування недостовірної інформації), а також окремі положення закону “Про запобігання корупції”, які стосуються повноважень НАЗК.

Суд вирішив, що неконституційними є моніторинг способу життя, запобігання конфлікту інтересів та перевірка декларацій.

Окремо КСУ визнав неконституційним і ведення реєстру електронних декларацій та його оприлюднення.

“Корупція перемогла антикорупцію в Конституційному суді. Всі антикорупційні реформи, які з таким болем народжувалися і втілювалися з 2014 року – знищено. НАЗК фактично позбавлене повноважень. Залишився ще лише один крок: демонтувати інститути НАБУ і Вищого антикорупційного суду. Кажуть, це трапиться впродовж наступних днів. Але навіть через сьогоднішні дії влади на співпраці зі західними партнерами поставлено хрест: не буде більше ні підтримки, ні довіри. Адже саме антикорупційна реформа була однією з основоположних у налагодженні діалогу зі Заходом”, – прокоментував рішення КСУ колишній міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

“Це зроблено з єдиною метою – безкарно грабувати Україну далі, зруйнувати взаємодію з західними партнерами і, як наслідок, повернути російський контроль над Україною. Бо через економічну і політичну кризу, спровоковану Зеленським, нам наодинці не вистояти”, – додав Омелян.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Читайте також:
Банкова відреагувала на рішення КСУ щодо недостовірного декларування: киває на “бізнесменів від політики”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна