Банкова відреагувала на рішення КСУ щодо недостовірного декларування: киває на “бізнесменів від політики”

 

Президент України Володимир Зеленський обов’язково використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити постійну й максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил.

Про це увечері у вівторок, 27 жовтня, заявили в пресслужбі офісу президента України.

“Українські посадовці та депутати продовжать декларувати своє майно та доходи, а антикорупційні органи матимуть необхідні повноваження для їхньої перевірки та притягнення порушників до відповідальності. Закон в Україні – один для всіх. Навіть для тих політичних сил і діячів, яким кортить підірвати систему електронного декларування”, — коментують в ОПУ рішення Конституційного Суду щодо системи декларування доходів і майна чиновників і депутатів.

Як наголосили у пресслужбі, українська держава створила систему електронного декларування та контролю статків посадовців і депутатів. Елементами цієї системи є не лише обов’язок визначених законом осіб декларувати майно та доходи, а й відповідальність за недостовірне декларування, а також контрольні повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції.

“До сьогодні ця система працювала ефективно, нарешті показавши українському народу, чим насправді володіють політики, та дозволивши притягнути до відповідальності порушників антикорупційного законодавства. Це суттєво вплинуло на формування в країні нових принципів політики та практики державного управління. Вважаємо це фундаментальним надбанням держави”, — наголошується в повідомленні.

Офіс президента зазначає, що “немає жодного шансу зупинити рух держави до максимальної прозорості та доброчесності в політиці”.

“На жаль, в Україні все ще є “бізнесмени від політики”, які не можуть стерпіти, що спосіб їхнього життя, майно та доходи мають бути під контролем, а отже – чесними. Але, незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або в крайньому разі поновлені. Жодного відступу в антикорупційній роботі не допускаємо навіть гіпотетично”, — наголосили в державному відомстві.

В ОПУ очікують публікації повного тексту рішення Конституційного суду в цій справі.

“Усвідомлюємо, що рішення Конституційного Суду остаточні та не підлягають оскарженню. Але остаточним і таким, що не підлягає оскарженню, є також і прагнення України до повноцінного приєднання до європейських та євроатлантичних структур. Невід’ємною частиною цього прагнення є обов’язок подолати корупцію в Україні, зробивши національну політику чистою”, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Читайте також:
КСУ скасував кримінальну відповідальність за завідомо неправосудні рішення суддів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна