КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, – ЗМІ

 

Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Таке рішення ухвалила Велика палата КСУ на закритому засіданні у вівторок, 27 жовтня, передає “Укрінформ” із посиланням на власне джерело.

“Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу та контрольні повноваження НАЗК”, – поінформувало джерело додавши, що “зобов’язання декларувати майно суд визнав конституційним”.

Водночас екснардеп Сергій Лещенко у телеграмі написав, що суд ухвалив рішення за клопотанням депутатів від “Опозиційної платформи – За життя” і “За майбутнє”.

“Проєкт був розданий вранці й проголосований. Такого не було навіть при Януковичі. Проти виступили тільки четверо суддів – Лемак, Первомайський, Колесник і Головатий”, – зазначив Лещенко.

Як відомо, стаття 366-1 ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У серпні 2020 року до Конституційного Суду було направлене подання 47 народних депутатів щодо конституційності положень законів, які складають так звану антикорупційну платформу (електронне декларування, спецконфіскацію і оновлену ст. 368-5 ККУ, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення).

Зокрема, парламентарії оскаржили окремі положення законів “Про запобігання корупції”, “Про прокуратуру”, “Про Національне антикорупційне бюро України”, “Про Державне бюро розслідувань”, “Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів”, Кримінального і Цивільного процесуального кодексів.

Як інформувала “Новинарня“, у Конституційному Суді оскаржують закон про об’єднання територіальних громад.

Читайте також:
КСУ скасував кримінальну відповідальність за завідомо неправосудні рішення суддів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна