КСУ скасував кримінальну відповідальність за завідомо неправосудні рішення суддів

 

Конституційний Суд України у четвер, 11 червня, прийняв рішення у справі за конституційним поданням 55 народних депутатів щодо відповідності Конституції України ст. 375 Кримінального кодексу України і визнав оспорювану статтю неконституційною.

Про це в п’ятницю, 12 червня, поінформували в пресслужбі КСУ.

Статтею 375 ККУ встановлено кримінальну відповідальність суддів за постановлення “завідомо неправосудного” вироку, рішення, ухвали або постанови.

“Автори клопотання зазначали, що поєднання слів “завідомо неправосудного” є оціночним, його зміст законодавчо не визначено, що не забезпечує передбаченість застосування оспорюваної норми Кодексу. На думку народних депутатів України, стаття 375 Кодексу суперечить принципу верховенства права, порушує вимоги низки статей Основного Закону України”, – йдеться в повідомленні.

КСУ дійшов висновку, що в ст. 375 ККУ не вказано критеріїв, за якими можна встановити, який вирок, рішення або постанова є “неправосудним”, а також не розкритий сенс словосполучення “завідомо неправосудний”, що може призвести до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікація якого здійснюється за цією нормою.

Судді також наголосили, що кримінальний закон повинен відповідати вимогам юридичної визначеності, ясності, недвозначності і прогнозованості. Юридична невизначеність ст. 375 нівелює конституційні приписи щодо незалежності суддів.

“Конституційний Суд України установив, що стаття 375 Кодексу суперечить принципу верховенства права, а саме такого його елементу, як юридична визначеність, і не узгоджується з принципами незалежності суддів, обов’язковості судового рішення, а отже, суперечить […] Конституції України”, – наголошується в повідомленні.

Згідно з рішенням КСУ, втрата чинності статті відкладається на шість місяців з дня прийняття рішення.

Своєю чергою, Верховна Рада повинна привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею, у відповідність з Конституцією України та цим рішенням.

Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Як інформувала “Новинарня“, КСУ визнав неконституційним скасування забезпечення суддів службовим житлом.

Читайте також:
ОПЗЖ, Дубінський та вигнані “слуги” оскаржують у КСУ амністію учасників Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна