Рада визнала Революцію Гідності ключовою подією державотворення України

доповнено

У середу, 17 лютого, народні депутати ухвалили Заяву Верховної Ради у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності.

Як передає “Новинарня“, відповідний проєкт постанови №2739 підтримали 295 нардепів.

“Ця постанова насамперед про справедливість та про нашу історію. Навіть Європейський суд визнав Майдан і Революцію Гідності історичною подією, і дав правову оцінку подіям. Український парламент за сім років своєї діяльності так і не зміг це зробити. Ми сьогодні можемо зробити історичний крок. Ми можемо заявити як парламентарі, що засуджуємо діяльність окремих представників підрозділу “Беркут” і поліціянтів, які вбивали людей. Що ми вимагаємо довести до логічного кінця і в судах визнати, що ті діяння згаданих людей та тодішніх керівників держави були протиправними”, – зазначила народна депутатка від “Голосу” Олександра Устінова.

Після виступу нардепки голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив у залі хвилину мовчання “за всіма, хто віддав життя під час трагічних подій, які відбулися в 2014 році”.

“Хочу зазначити, що переважна більшість людей, які знаходяться в цьому залі сьогодні, є тут завдяки Революції Гідності. І переважна більшість присутніх ніколи би не опинилася в цьому залі, якби не кров Героїв Небесної Сотні. Я прошу про це не забувати нікого. І зокрема тих, хто досі не має совісті й називає ті події “державним переворотом”, – сказав “слуга народу” Микита Потураєв.

“Сьогодні, коли ми бачимо активізацію російських військ на Сході України, особливо важливо пам’ятати, про Революцію Гідності. Адже нема сумнівів – це був етап боротьби за українську незалежність. І коли тут, в цьому залі Азаров (прем’єр-міністр України 2010-2014 років, – “Н”) проголошував про закриття шляху в Європу, це означало, що відкрита дорога до повної окупації України Російською Федерацією. Але Майдан зламав ці плани, Майдан не дав зробити Україну колонією Росії, українці тієї зими проявили неабиякий героїзм під час захисту незалежності. Майдан став частиною нашої ідентичності”, – наголосив народний депутат від “Європейської солідарності” Андрій Парубій.

Проти постанови проголосували 18 народних депутатів, 17 – із “Опозиційної платформи – За життя”, а також один із фракції “Слуга народу”.

Документ спрямований на привернення уваги українського суспільства та міжнародної спільноти до Євромайдану та Революції Гідності.

Проєкт постанови включає позицію Ради щодо:

  • визначення Революції Гідності одним з ключових моментів українського державотворення;
  • недопустимості затягування розслідування “справ Майдану”;
  • важливості пам’яті про Небесну Сотню;
  • неприпустимості узурпації влади;
  • політичної оцінки режиму експрезидента Віктора Януковича;
  • засудження протиправних дій окремих співробітників “Беркуту”, міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів, інших осіб під час Революції Гідності;
  • важливості мирних зібрань та неприпустимості сваволі.

Читайте також:
ЄСПЛ звинуватив Україну в численних порушеннях прав людини під час Революції Гідності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна