Росія не розв’яже повномасштабну війну, бо вона може перерости у світову, – Зеленський

 

Президент Володимир Зеленський переконаний, що світ не готовий до нової повномасштабної війни, й Російська Федерація не може піти на повномасштабну та потужну ескалацію проти України.

Про це він заявив під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Безпека країни” у вівторок, 11 травня, повідомляє “Укрінформ”.

“Чи готові ми, чи готовий світ, чи готова Європа до повномасштабної війни? Я думаю, що ніхто не готовий, зовсім. Якщо це станеться, я впевнений, ми це вже відчуваємо по тих сигналах, які є, і по тій роботі, яку ми зробили, дипломатичну роботу з підтримки Європи і США незалежності країни, я вважаю, що Росія не може на це піти, тому що це може бути світова війна”, – сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що це дуже небезпечно й наголосив, що Україні боятися нема що і нема кого, адже, за його словами, ми на своїй землі і захищаємо її.

“Страшно тільки через такі події і через такі загрози, що можуть бути такі кроки. А такі кроки завжди історично приводять до втрат, великих втрат, сотень тисяч, мільйонів людей. Тому, мені здається, що, незважаючи на експертні думки, все ж таки, які говорять про вересень… я вважаю, що такої потужної ескалації не може бути”, – зауважив глава держави.

Як інформувала “Новинарня“, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігалося поступове загострення. Збройні формування РФ нарощували кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, у квітні – 14.

Паралельно з цим в інформаційному полі тривало нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.

30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Загалом ішлося про десятки тисяч військових РФ, перекинутих до кордонів з Україною, можливо, загалом до 100 тисяч.

Російська пропаганда натомість звинувачувала Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорили про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та серію розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС, а квітня – в Париж, де відбулася його розмова з президентом Макроном і канцлером ФРН Меркель.
На підтримку України висловилися країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.

22 квітня Росія оголосила про початок відведення своїх військ від українських кордонів. Зі слів міністра оборони РФ Сергія Шойгу, російські війська завершили свої нібито навчання у Південному та Західному військових округах.

Водночас розслідувачі Conflict Intelligence Team заявляли, що можливість російського вторгнення зберігається. Зокрема, техніка та зброя 41-ї армії ЗС РФ залишається на полігоні під Воронежем, особовий склад зможе повернутися назад за кілька днів.

Глава ДПСУ також заявив, що РФ досі не почала відводити війська від східних кордонів України.

Читайте також:
Слово “перемога” потрібно сприймати без ейфорії, – звернення Зеленського з нагоди 9 травня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна