Слово “перемога” потрібно сприймати без ейфорії, – звернення Зеленського з нагоди 9 травня

 

У день 9 травня президент Володимир Зеленський заявив, що тепер “героїзм наших предків дає силу новому поколінню українських захисників”, хоча й не згадав факт російської агресії.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в дописі на ФБ-сторінці Зеленського. Також президент записав святкове звернення в залі музею історії України у Другій світовій війні.

“Сьогодні, 9 травня, Україна відзначає День перемоги над нацизмом. За моїми плечима – обличчя людей, завдяки яким вона стала можливою. Звісно, їх значно більше. І майже кожна українська родина має в сімейному альбомі таке фото. Де зображений батько, дідусь чи прадід…
Що для нас перемога над нацизмом? Це вдячність. Яка не має меж, строків давності чи географічного поділу. Це пам’ять. Про її страшну ціну. Про те, що у Другій світовій загинуло понад вісім мільйонів українців. Що додому не повернувся кожен п’ятий українець. Що загалом війна забрала щонайменше 50 мільйонів людських життів”, – сказав президент.

Водночас Зеленський зауважив, що з огляду на втрати “слово “перемога” потрібно сприймати без ейфорії та запаморочення голови”, це не привід для поїздок на шашлики, костюмованих карнавалів та наліпок на авто.

“І бажання повторити перемогу може стосуватися чемпіонату з хокею чи футболу, а не війни і смертей кожного з 2194 днів Другої світової війни”, – сказав він.

“Важливо не тільки те, що ми перемогли, а що програв нацизм, програв назавжди. Разом із ксенофобією та нерівністю”, – наголосив Зеленський.

Глава держави додав, що Україна не дозволить применшити її внесок у перемогу над нацизмом, та нагадав, що прапор Перемоги над рейхстагом встановлював українець Олексій Берест, прапор США на Іводзімі – виходець із родини українських лемків Майкл Стренк, а акт капітуляції Японії приймав українець Кузьма Дерев’янко. Також Зеленський згадав снайперку Людмилу Павличенко із 309 вбитими нацистами, рятівника Кракова розвідника Євгена Березняка, а також помилково назвав Івана Кожедуба із 64 збитими ворожими літаками “найкращим льотчиком Другої світової війни” (насправді Кожедуб – найрезультативніший винищувач лише Антигітлерівської коаліції).

Президент зауважив, що у війні насправді немає романтики, і ветерани завжди були “скромними”.

“Від покоління до покоління батьки розповідали про цю війну дітям, а дідусі – онукам. На жаль, із 2014-го все перевернулося. Тепер діти розповідають батькам, дідусям та бабусям про воєнні дії й відбиття ворожих атак.
Тож нехай героїзм наших предків дає силу новому поколінню українських військових, наших захисників”, – заявив Зеленський.

“В історії міста Маріуполь поруч із датою 10 вересня 1944-го з’явилася дата 13 червня 2014-го. Він та ще багато українських міст на Сході будуть відзначати дві дати звільнення”, – відзначив президент.

Він висловив надію, що колись обов’язково настане день, коли можна буде вільно пройтися недільним Донецьком, Луганськом, Ялтою під українськими прапорами.

“З вірою в це, з надією на мир ми дякуємо та вклоняємось сьогодні всім українцям, які захищали та звільняли нашу землю від нацистів у Другій світовій війні. З 9 травня, з днем перемоги над нацизмом!” – сказав він під “Мелодію” Мирослава Скорика.

Як повідомляє пресслужба ОП, також цього ранку Володимир Зеленський і Андрій Єрмак поклали квіти до Вічного вогню в Києві, вшановуючи пам’ять загиблих у Другій світовій війні.

Читайте також:
День пам’яті та примирення – це не на заміну 9 Травня, а щоб зберегти й зрозуміти історію повніше, – Зеленський

Дзвін пам’яті в Міловому: Зеленський на Луганщині вшанував загиблих у Другій світовій війні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна