День пам’яті та примирення – це не на заміну 9 Травня, а щоб зберегти й зрозуміти історію повніше, – Зеленський

 

Президент Володимир Зеленський розмежовує сенс Дня пам’яті та примирення 8 травня та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і заявляє, що перша пам’ятна дата була встановлена в Україні “не на заміну” святу Перемоги 9 травня.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в дописі на ФБ-сторінці Зеленського в суботу, 8 травня.

“Коли говоримо «ніколи знову», маємо на увазі передусім дуже конкретне «ніколи не забути». Тому й відзначається в багатьох країнах цей День – пам’яті та примирення. І в нас це не на заміну 9 Травня, а для того, щоб зберегти й зрозуміти історію повніше. Бо вона – спільна, одна на всіх у світі”, – заявив президент України.

“Щоб ніколи не забути, що нацизм був абсолютним злом. І будь-хто з тих, хто намагається виправдовувати його, заслуговує лише на засудження.
Ніколи не забути, що українці воювали разом з десятками народів проти нацизму.
Разом з росіянами, поляками, білорусами, євреями, грузинами, вірменами, британцями, американцями, французами та багатьма іншими. І точно не для того, щоб війна забирала життя наших людей 76 років потому.
Ніколи не забути, що Друга світова стала найстрашнішою в історії людства. Тому були створені міжнародні інституції та правила для підтримки глобального миру. Поважати їх – обов’язок усіх людей, а особливо – очільників держав та інших політиків.
Та щоб ніколи не забути, що мир втрачається надзвичайно легко. І це справжнє щастя, коли вдається його відновити”, – зазначила пресслужба Зеленського від його імені.

“Пам’ятаємо. Перемагаємо. І цінуємо життя.
Вічна пам’ять загиблим у Другій світовій війні!
Ніколи знову! Never again!” – так закінчується допис.

Нагадаємо, з 2015 року в Україні, указом президента Петра Порошенка, встановлено 8 травня як День пам’яті та примирення. Це річниця капітуляції нацистської Німеччини та дата вшанування всіх загиблих у Другій світовій війні, яку широко відзначають у країнах Європи й Заходу загалом.
Водночас державним святом і вихідним днем лишається 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ця дата залишається святковою з часів СРСР та з розмахом святкується в Росії і деяких інших країнах колишнього Союзу.
Колишній директор УІНП Володимир В’ятрович пояснює, що для скасування святкового дня 9 травня та перенесення вихідного на 8 травня не вистачило політичної волі та відповідної більшості у Верховній Раді VIII скликання.

Читайте також:
Зеленський у Варшаві: В СРСР були плюси, були мінуси – у людей не було свободи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна