Зеленський у Варшаві: В СРСР були плюси, були мінуси – у людей не було свободи

 

Недовіра українців до законів пояснюється тим, що Україна тривалий час була частиною тієї чи іншої імперії, де писали закони за нас. А в Радянському Союзі були як плюси, так і мінуси, пов’язані з несвободою – про це сказав президент Володимир Зеленський у вступному слові під час дискусії президентів Польщі, Естонії, Латвії, Литви та України щодо майбутнього європейської політики у Варшаві 3 квітня.

“Українці завжди виборювали незалежність, свою націю і свою країну. Завжди хтось писав для України закони, ми були частиною тієї чи іншої імперії, і тому довіра до законності, до права в принципі, до міжнародних законів, – довіра достатньо скептична в українців, тому що хтось завжди писав для України закони”, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що першу українську Конституцію написав Пилип Орлик ще у ХVIII сторіччі, але Основний закон незалежної України проголосили тільки в 1996 році.

“Були дуже складні часи, радянські. Ми знову були частиною іншої країни. Я сам народився в Радянському Союзі, і хочу вам сказати, там були плюси, були мінуси, але ми розуміємо, що там не було у людей права на свободу слова, права вибору, приватної власності. І знову у 1991 році, після розпаду Радянського Союзу, коли ми нарешті вибороли свою незалежність, також не було міцної довіри до закону через те, що деякі чиновники грабували країну”, – зазначив шостий президент України.

Як підкреслив Зеленський, у 2014 році під час Революції гідності, підтримуючи європейський курс, загинула сотня українських громадян, “які знов виборювали свою незалежність, знову виборювали той європейський курс, про який ми говоримо”.

Щоб повернути довіру до законів як усередині країни, так і за кордоном, потрібно докласти багато сил і часу, вважає глава держави.

“Ми сьогодні впроваджуємо деякі кроки важливі, пакет законів про народовладдя. Нам треба “затягнути” наше суспільство в те, щоб українці були самі зацікавлені також брати участь – не раз на п’ять років, коли обирають Президента чи парламент, а щомісяця, щотижня мати можливість завдяки різного рівня референдумам впливати на країну, на її вибір, на економіку тощо”, – сказав Зеленський.

Як повідомляла “Новинарня“, президент України Володимир Зеленський разом із президентами Польщі, Литви, Латвії та Естонії 3 травня у Варшаві бере участь у відзначенні 230-річчя ухвалення першої Конституції Речі Посполитої, де підписано декларацію п’яти президентів.

Читайте також:
Вступ України зміцнить Євросоюз, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна