Заборонена символіка, російська з помилками, “побєдоносіє” й голуби від ОПЗЖ: як в Україні відзначали День перемоги

 

У День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 9 травня, в різних регіонах України відбулися заходи вшанування пам’яті загиблих, які деякі політичні сили використали також для піару своєї проросійської позиції.

Як повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, у цей день по всій Україні було заплановано проведення 667 заходів, у яких взяли участь більше 40 тисяч громадян. До забезпечення правопорядку в місцях проведення заходів залучено понад 12,5 тисяч правоохоронців.

Станом на 14:00 до поліції надійшло 38 повідомлень про правопорушення, найбільше з них стосувалися використання комуністичної символіки.

“До ЄРДР внесено п’ять повідомлень про кримінальні правопорушення, пов‘язані з виготовленням і використанням забороненої символіки. Наразі також Національною поліцією складено дев’ять адмінпротоколів. Проведена велика профілактична робота, не допущено серйозних порушень публічного порядку”, – сказав голова НПУ Ігор Клименко.

Київ

Президент Володимир Зеленський під час церемонії вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні в Парку вічної слави у Києві, 9 травня 2021 року. Фото: ОП

У Києві зранку відбулася церемонія вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні на площі Слави у Києві за участю президента Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та інших високопосадовців, які поклали квіти до Вічного вогню.

Упродовж дня Парку вічної слави приходили інші політики, ветерани, люди похилого віку з нагородами на одязі та звичайні громадяни, які несли квіти до могили Невідомого солдата. Дехто приходив із синьо-жовтими букетами, прапорами України й квітами червоного маку на одязі, дехто – з плакатами про “Победу”, червоними гвоздиками і червоними повітряними кульками.

Як повідомляє “Укрінформ“, у парку лунали радянські пісні щодо тих подій, зокрема “День победы”, “Катюша” та інші.

На вході в парк, у самому парку та біля могили Невідомого солдата чергують поліцейські, зокрема поліція діалогу.

Як повідомляють проросійські ЗМІ, акцію “Безсмертний полк” у Києві нібито не дозволила провести міська влада, пославшись на те, що столиця перебуває в “жовтій зоні”, де не можна проводити масові заходи.

Проте представники партії “Опозиційна платформа – За життя” на чолі з керівництвом (нардепами Юрієм Бойком, Вадимом Рабіновичем, Віктором Медведчуком) провели традиційні заходи.

Як повідомляє сайт партії, спершу вони зібралися “біля легендарного танка Т-34 на проспекті Перемоги”.

Біля обеліска “Місто-герой Київ” нардепи разом із ветеранами поклали квіти, а потім, судячи з фото, випустили в небо білих голубів.

Фото: пресслужба ОПЗЖ

При цьому Медведчук, Бойко і Льовочкін пересувалися на американському “віллісі” воєнних часів:

Співголова ОПЗЖ Вадим Рабінович при цьому висловив упевненість, що “перемога буде за всіма здоровими політичними силами, і заявив: “Сьогодні зі святкового Києва я хочу сказати вам всім, щоб запам’ятали: ворог буде розбитий, перемога буде за нами!

Після цього “партійна” колона ретроавтомобілів із прапорами ОПЗЖ та червоними прапорами з написом “Победа” вирушила до парку Слави. Але спершу учасники акції приїхали до пам’ятника Миколі Ватутіну, де поклали квіти й, серед іншого, скандували “Слава визволителю Києва!”.

Але й на цьому заходи ОПЗЖ з нагоди Дня Перемоги не завершилися – по вулиці Грушевського пройшов організований молодіжним крилом партії “Марш проти фашизму”, який очолив народний депутат і свіжоспечений кандидат наук Ілля Кива.

Як повідомляє сайт представника “конкуруючої” партії “Опозиційний блок”, нардепа Вадима Новінського, біля пам’ятника Невідомому солдату також відбулася панахида за “радянськими воїнами, що віддали життя за Перемогу у Великій вітчизняній війні”. Її відслужили представники Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП) на чолі з митрополитом Онуфрієм.

Фото: пресслужба ОПЗЖ

Раніше, в ніч із 8 на 9 травня, біля Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулася традиційна акція “Перша хвилина миру”, під час якої ветерани Другої світової та ветерани війни проти російської агресії разом із волонтерами, політиками від “Європейської солідарності” й активістами ГО “Справа громад” вшанували пам’ять загиблих.

Як повідомляє пресслужба “ЄС”, символічні Маки пам’яті встановив і п’ятий президент України Петро Порошенко. У своєму виступі він наголосив, що “для радянського режиму перемога над нацизмом стала підставою оголосити Східну Європу зоною свого впливу, позбавити народи радянської імперії і їхніх сусідів права самим обирати власну долю”, і навіть після розпаду СРСР Москва не відмовилася від своїх імперських амбіцій.

Фото: пресслужба “Євросолідарності”

Харків

У Харкові чинне керівництво міста та області (в.о. міського голови Ігор Терехов, заступник голови Харківської ОДА Антон Деньгуб, заступник голови Харківської облради Альберт Кононенко тощо) вранці поклало квіти до стели на Меморіалі слави.

Загалом вшанувати пам’ять загиблих у Другій світовій прийшло кілька тисяч людей. Як повідомляють місцеві видання, значна частина з них були без захисних масок, включно з в.о. мера Тереховим, який наголосив на важливості дотримання карантину.

Фото: “Суспільне”

На відміну від столиці, акція “Безсмертний полк” у Харкові таки відбулася. Як зауважили пильні користувачі соцмереж, одіозний депутат Харківської міськради від ОПЗЖ Андрій Лесик звітував про цей захід дописом такою дорогою йому російською мовою, в якому припустився грубих помилок: написав слово “колона” з однією “н” (тоді як російською мовою має бути “колонна”) а слово “Мемориал” – через “е” замість “и”:

Як повідомляє “Суспільне“, у перших рядах колони перебувала також обвинувачена у сепаратизмі харківська комуністка Алла Александровська.

Учасники акції скандували гасла (мовою оригіналу): “Слава советскому народу – народу-победителю!”, “Спасибо деду за победу!”, “Фашизм не пройдет!” тощо.

Насамкінець покладання один із учасників “Безсмертного полку” влаштував провокацію, пише Depo.Харків: нібито в чоловіка намагалися вирвати червоний прапор, і він його почав захищати. Молодик гучно кричав, знімав усіх на відео. Працівники поліції спробували відвести його в бік, однак він впав поблизу “Вічного вогню”, кричав, що його б’ють правоохоронці і знімав те, що відбувається. Зрештою проросійський політик Євген Мураєв відвів молодика і попросив заспокоїтися. На цьому інцидент вичерпався.

Після акції проросійські політики та їхні прихильники поклали квіти до пам’ятника російському полководцю Жукову.

Натомість члени громадської організації “Спілка ветеранів АТО” разом з іншими об’єднаннями ветеранів АТО/ООС та волонтерами провели автопробіг, під час якого зупинялися та покладали квіти до пам’ятника Воїнам-визволителям, пам’ятника воїнам УПА і до Меморіалу захисникам України, повідомляє Depo.Харків.

Одеса

В Одесі відзначення 9 травня традиційно не обійшлося без провокацій, хоча на Алею слави, куди люди несли квіти до пам’ятника Невідомому матросу, можна було потрапити лише через фільтраційні пункти поліції.

Фото: “Думская”

Станом на 12:00 поліція встигла затримати двох чоловіків із забороненою символікою: 63-річного чоловіка, який прийшов у парк Шевченка з георгіївською стрічкою, та 17-річного хлопця – він прийшов на Алею Слави зі свастикою.

“Обох правопорушників доставлено до територіальних підрозділів поліції. На старшого з них поліцейські склали протокол за ст. 173-3 (Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Питання про притягнення до відповідальності іншого порушника наразі вирішується”, – повідомляють правоохоронці.

Як пише одеське видання “Думская”, на Алеї слави також сталася “сутичка між любителями Росії та поліцейськими”: правоохоронці вимагали прибрати портрет радянського маршала Георгія Жукова з георгіївською стрічкою.

Також правоохоронці затримали на Алеї слави провокаторів, які кричали “Одесса – русский город!” Загалом порядок в Одесі 9 травня забезпечували понад 1300 поліцейських і нацгвардійців.

Читайте також:
Слово “перемога” потрібно сприймати без ейфорії, – звернення Зеленського з нагоди 9 травня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.