Саміт НАТО обговорить “дорожню карту” для України, – Дуда

 

На саміті НАТО, який відбудеться в червні у Брюсселі, заплановане обговорення “дорожньої карти” для України щодо виконання нею кроків для вступу в НАТО.

Про це сказав президент Польщі Анджей Дуда під час спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві в понеділок, 3 травня, повідомляє “Європейська правда“.

Дуда зазначив, що на червневому саміті глави держав та урядів країн НАТО обговорять питання безпеки України, і у зв’язку з цим – безпеки всієї Центральної Європи.

“По-друге, це питання також формально вказати Україні той шлях, яким вона повинна йти до членства у Північноатлантичному альянсі, «дорожню карту» для членства, яке зараз є фундаментальною справою, і за яке Україна бореться”, – заявив Дуда, додавши, що Польща та інші друзі в цій частині регіону підтримують Україну на цьому шляху.

Зеленський у відповідь подякував Дуді за підтримку євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України.

“Я хочу подякувати, що пан президент [Польщі] на нашій зустрічі ще раз запевнив Україну в підтримці, адвокації членства нашої країни в ЄС і НАТО. Для нас також дуже важливий сигнал”, – наголосив Зеленський.

Він також висловив подяку Польщі за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та не визнання анексії Криму Росією.

“Я знаю, що у нас є деякі історичні питання. Але я впевнений, що між нашими країнами в найближчому майбутньому таких питань не буде, тому що ми дійсно один одного чудово розуміємо”, – зауважив президент України.

Анджей Дуда, своєю чергою, висловив переконання, що спірні історичні питання у відносинах між Україною та Польщею “можна буде врегулювати”.

Як писала “Новинарня“, в понеділок, 3 травня, президент України Володимир Зеленський перебуває з робочим візитом у Варшаві, де взяв участь в урочистостях з нагоди 230-річчя конституції Республіки Польща і підписав декларацію п’яти президентів.

Читайте також:
Вступ України зміцнить Євросоюз, – Зеленський

16 квітня на брифінгу за підсумками зустрічі президентів України, Франції та канцлера Німеччини Володимир Зеленський заявив, що розраховує почути на саміті НАТО підтримку надання Плану дій щодо членства.

Напередодні цієї зустрічі Зеленський закликав ЄС і НАТО “узаконити шлюб” з Україною.

Як відомо, за підсумками Бухарестського саміту в 2008 році Україна та Грузія не отримали План дій щодо членства. Але саміт ухвалив рішення, що дві країни в майбутньому зможуть стати членами Альянсу.

12 червня 2020 року Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО.

Читайте також:
Польща офіційно підтримала перспективу вступу України в ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна