Україна запропонує Путіну провести зустріч в Єрусалимі чи Відні, – ЗМІ

 

Для проведення двосторонніх переговорів Володимира Зеленського та Володимира Путіна розглядається Єрусалим, а також столиця Австрії Відень.

Про це в четвер, 29 квітня, повідомляє НВ з посиланням на власне поінформоване джерело.

Співрозмовник видання уточнив, що узгодження порядку денного і місця майбутнього саміту дипломатичними каналами вже почалося. Активна фаза підготовки зустрічі президентів почнеться після травневих свят.

“У (прем’єра Ізраїлю Беньяміна – Н.) Нетаньяху довірчі відносини з нами і з Росією. Тому Єрусалим — хороший варіант. Є й інший — Відень. Обидва місця по-своєму підходять з точки зору безпеки, так і гарантування рівноправності сторін”, — каже співрозмовник журналістів.

Також він прокоментував витоки у російських ЗМІ про те, що після згоди Путіна провести переговори, але тільки в Москві, Зеленському була запропонована дата 9 травня.

“Це робиться в пропагандистських цілях. 9-го або на іншу дату, в Москву, Зеленський навряд чи погодиться. Ми не будемо реагувати. Порошенко любив особисто займатися контпропагандою. Наша ж мета — не перемовлятися, а домовитися з Путіним про закінчення війни на прийнятних для України умовах”, — додало джерело.

Співрозмовник також прокоментував можливу зустріч президентів у Ватикані:

“Зараз ЗМІ активно обговорюють, що ми запропонували Ватикан, але це була відповідь на питання італійських журналістів: чи міг Ватикан стати таким місцем. Теоретично, звичайно, міг. Фактично, реалізувати складніше”.

Додамо, що напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що Ватикан міг би стати оптимальним місцем для зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним.

Того ж жня у Ватикані зреагували на цю заяву українського президента й запевнили, що  Папа Римський Франциск готовий бути посередником під час зустрічі українського й російського президентів.

Нагадаємо, 20 квітня президент України Володимир Зеленський виступив із відеозверненням, у якому заявив, що Україна не боїться Росії, та запропонував Володимиру Путіну зустрітися “в будь-якій точці українського Донбасу”.
22 квітня російський лідер Володимир Путін сказав, що готовий зустрітися з Володимиром Зеленським у Москві, а не на Донбасі та не проти обговорювати проблеми ескалації на Донбасі.

26 квітня Зеленський доручив керівникові свого офісу Андрієві Єрмаку домовлятися із представниками адміністрації президента Російської Федерації про можливу зустріч із президентом Володимиром Путіним.

Читайте також:
У Кремлі заявили, що Путін готовий говорити із Зеленським

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна