На Харківщині викрили банду “чорних ріелторів”, що вбивала людей заради квартир

 

У Харківській області викрили банду так званих “чорних ріелторів”.

Про це в четвер, 22 квітня, інформує пресслужба Нацполіції.

“На початку 2019 року у Харкові організувалася група осіб з метою незаконного збагачення. Лідер групи – місцевий мешканець, 1984 року народження. Серед його спільників – п’ятеро чоловіків та троє жінок”, – йдеться у повідомленні.

Вишукуючи самотніх людей або таких, які опинилися у складних життєвих обставинах, зловмисники підбирали індивідуальний спосіб заволодіння їхнім нерухомим майном.

Когось зі своїх жертв споювали алкогольними напоями, у когось викрадали документи на житло, інших незаконно позбавляли волі та силоміць утримували. Але результат завжди був один: на підставі підроблених документів квартири потерпілих переходили у чужу власність, кошти від збуту нерухомості осідали на рахунках учасників злочинної групи, а самих потерпілих знаходили мертвими.

Правоохоронці повідомили про кілька викритих епізодів злочинної діяльності фігурантів:

  • особа померла, а після її смерті оформлявся договір продажу житла;
  • тіло іншої особи, яку спільники тривалий час споювали, було знайдено поблизу водойми;
  • ще одного чоловіка обманом вивезли з квартири до будинку у селі, де утримували і підливали до спиртного речовини, які мали спровокувати зупинку серця. Після ексгумації тіла проводиться судово-медична експертиза для встановлення причини смерті;
  • квартиру харків’янки продали за фальшивими документами, жінку проти волі тримали на території домоволодіння, де в подальшому її побили, задушили та закопали на присадибній ділянці. Схожа доля спіткала ще двох людей, майно яких фігуранти вже встигли переоформити, а самих бранців тримали у приватному будинку.

Правоохоронці встановили, що банді “чорних рієлторів” сприяв співробітник одного із відділів харківської поліції.

“Проведено майже 40 обшуків – під час санкціонованих заходів вилучено зброю, готівку, велику кількість документів, мобільні телефони та автомобілі. А головне – виявлено та врятовано осіб, яких зловмисники силоміць утримували. Встановлюються їхні дані, місця проживання та обставини, за яких вони опинилися в неволі”, – йдеться в повідомленні.

За процесуального керівництва обласної прокуратури детективи слідчого управління поліції Харківщини вручили підозри фігурантам, яких затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Найближчим часом суд обере їм запобіжні заходи.

Також буде надано остаточну правову кваліфікацію діям причетному 35-річному співробітнику поліції. У разі доведення вини затриманим загрожує до 15-ти років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

За зібраними матеріалами детективи СУ ГУНП у Харківській області розпочали кримінальне провадження за фактами створення та участі у злочинній організації, шахрайства в особливо великих розмірах, використання завідомо підроблених документів та умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю з корисливих мотивів у складі злочинної організації.

Читайте також:
Під Дніпром виявили згоріле авто з останками, що можуть належати зниклому бізнесмену й волонтеру Міщенку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна