Суд арештував майно, вилучене під час обшуку в справі Зонтова

 

Вищий антикорупційний суд арештував майно, яке вилучили під час обшуку приміщення у справі відстороненого співробітника Служби зовнішньої розвідки, брата голови Окружного адмінсуду Києва Юрія Зонтова та адвоката Юрія Донця. Їх підозрюють у хабарництві.

Про це повідомила пресслужба ВАКС.

“У середу, 14 квітня, слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурорами САП, і наклав арешт на все майно, вилучене 6 квітня 2021 року під час обшуку приміщення в межах розслідування. Затриманих – працівника СЗР й адвоката – підозрюють в отриманні неправомірної вигоди у розмірі 100 тисяч доларів для судді за ухвалення судового рішення”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що серед арештованого майна – антикваріат, документи на майно і великі обсяги готівки (понад 3,7 мільйона доларів, 840 тисяч євро, 20 тисяч фунтів, 230 тисяч гривень і 100 шекелів).

“Арешт майна може бути скасовано повністю чи частково за клопотанням власника або володільця майна у порядку, передбаченому частиною 1 статті 174 КПК”, – додали у пресслужбі ВАКС.

Раніше у суді підтвердили, що ВАКС ухвалив рішення про арешт особистого майна, яке належить Зонтову і Донцю.

Нагадаємо, 6 квітня Національне антикорупційне бюро викрило на одержанні 100 тисяч доларів неправомірної вигоди Юрія Зонтова – брата голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка. Гроші ймовірно спільники мали передати самому керівнику ОАСК.
Правоохоронці затримали Зонтова й провели низку обшуків, зокрема в будівлі суду.

Згодом у НАБУ повідомили, що правоохоронці затримали двох адвокатів-посередників, викритих “на гарячому” під час отримання хабаря для подальшої її передачі суддям ОАСК.

Під час обшуків у квартирі-сховищі, яку використовувала родина Вовка, виявили велику кількість валюти готівкою – понад 3,7 млн доларів, 840 тисяч євро, 20 тисяч фунтів, 230 тисяч гривень і 100 шекелів, а також чимало предметів антикваріату.

За даними журналіста Юрія Бутусова, суддя Вовк облаштував секретний сховок готівки в конспіративній квартирі у звичайному будинку за адресою вул. Джона Маккейна, 22 на Печерську. Також він застосовував жорсткі заходи безпеки, тому сховище вдалося викрити тільки під час передавання хабаря.

9 квітня суд відправив Юрія Зонтова під варту до 4 червня (з альтернативою застави – 35 млн 185 тисяч гривень).

Самому же голові ОАСК Павлові Вовку інкримінують створення злочинної організації з метою захоплення державної влади, перешкоджання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, втручання у діяльність державних діячів – членів ВККСУ.
За словами правоохоронців, у цій організації брали участь судді Окружного адміністративного суду Києва. У межах цього провадження розслідується також можливе прийняття пропозиції та одержання неправомірної вигоди головою Державної судової адміністрації України.

5 січня ВАКС відмовив у примусовому приводі Вовка до суду для обрання йому запобіжного заходу, як просила сторона обвинувачення. Детективи НАБУ особисто вручили голові ОАСК повістку про виклик до ВАКС на це засідання.

3 лютого ВАКС задовольнив клопотання детективів НАБУ щодо примусово доставлення Павла Вовка до Вищого антикорупційного суду. Однак голова ОАСК заявив, що не збирається виконувати “незаконне” рішення.

Читайте також:
Зеленський вніс до Ради законопроєкт про ліквідацію ОАСК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна