У Китаї вперше визнали, що їхні вакцини проти COVID-19 менш ефективні порівняно із західними

 

Директор Китайського центру з контролю і профілактики захворювань Гао Фу вперше відкрито визнав, що китайські вакцини від коронавірусу виявилися не настільки ефективними, як західні, тому в Китаї зараз розглядають варіант з використанням різних вакцин, різними дозуванням та проміжком часу між ін’єкціями.

Про це він заявив на пресконференції в суботу, 10 квітня, повідомляє DW.

За словами китайського чиновника, розроблені в КНР препарати від коронавірусу “не надають дуже високого рівня захисту”.

“Нині офіційно розглядається питання, чи слід нам використовувати вакцини різних технічних виробництв для процесу імунізації”, – зазначив Гао Фу.

Як повідомляє Reuters, у Китаї для внутрішнього використання дозволено вже чотири вакцини від коронавірусу. Майже всі вони є традиційними інактивованими вакцинами на основі убитого вірусу.

Така технологія використовується, наприклад, у вакцині китайської компанії Sinovac, яку купила Україна.

Загалом, виробник в особі головного виконавчого директора Sinovac Biotech Іня Вейдуна в січні 2021 року визнавав, що середній показник ефективності його вакцини становив 50,38% (зокрема, приблизно такий рівень ефективності підтверджено за результатами клінічних досліджень у Бразилії).

Хоча окреме дослідження в Туреччині, на підставі якого цю вакцину й допустили до використання в Україні, показало ефективність 83,5%.

Водночас, за даними компанії, її препарат запобігає тяжкому перебігу COVID-19 на 80%. Дві інші вакцини китайської корпорації Sinopharm демонструють ефективність в 79,3% і 72,5%.

Четверта вакцина від компанії CanSino має заявлену ефективність у 65,7%.

Гао Фу визнав, що ці препарати “не дають дуже високого рівня захисту”.

Крім того, за інформацією Associated Press, у Китаї розробляють і так звані генні, або мРНК-вакцини. Саме такі західні препарати мають найвищу ефективність проти коронавірусу. “Розроблені у нашій країні мРНК-вакцини також увійшли в стадію клінічних досліджень”, – цитує агентство представника китайського центру Ван Хуациня.

Змішування вакцин різного типу, за деякими даними, може підвищити рівень захисту від коронавірусної хвороби. У Великій Британії зараз вивчають можливу комбінацію мРНК-вакцини Pfizer-BioNTech і традиційної вакцини AstraZeneca.

Читайте також:
Ляшко розповів, кому дістанеться вакцина CoronaVac, а кому – Pfizer

Як інформувала “Новинарня“, у грудні 2020 року МОЗ України домовився лише з китайською компанією Sinovac про 1,8 млн доз вакцини (за ціною 504 грн за дозу). Фірмою-“прокладкою” виступив харківський “Лекхім”, який заявив, що уклав угоду на п’ять млн доз вакцини Sinovac.

“Лекхім” подала заявку в МОЗ на реєстрацію вакцини Sinovac у лютому 2021 року. У березні Міністерство охорони здоров’я її зареєструвало. Для повної вакцинації потрібні ін’єкції з інтервалом у два тижні.

Вакцину від Sinovac також використовують Туреччина, Азербайджан, Індонезія, Китай, Чилі, Бразилія.

В Україні, окрім того, зареєстрували дві вакцини проти COVID-19 – AstraZeneca та Pfizer. Досі кампанія щеплень триває лише препаратом AstraZeneca/Covishield (з 24 лютого).

Читайте також:
Південноафриканський штам коронавірусу може бути більш стійким проти вакцини Pfizer, ніж інші, – дослідження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна