Ляшко розповів, кому дістанеться вакцина CoronaVac, а кому – Pfizer

 

Китайським препаратом CoronaVac вакцинуватимуть від коронавірусу маломобільні групи населення, освітян, які працюватимуть на ЗНО, олімпійців, паралімпійців і патрульних поліцейських, а вакциною Pfizer, яку Україна має отримати найближчим часом в рамках глобальної ініціативи COVAX, – людей похилого віку, які перебувають в інтернатах, та працівників ДСНС і ДПСУ.

Про це повідомив у суботу, 10 квітня, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Вакцина CoronaVac піде на маломобільні групи населення та осіб, які за ними доглядають. Це та вакцина, яка зараз проходить лабораторний контроль. Також будемо вакцинувати «Коронаваком» працівників, які будуть проводити зовнішнє незалежне оцінювання у 2021 році, олімпійців і паралімпійців, що представлятимуть Україну на Іграх у Токіо, і працівників патрульної поліції”, – зазначив Ляшко.

Він пояснив, що вакцина CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac поставляється в однодозних флаконах, що полегшує процес логістики.

“Чому саме вакциною CoronaVac ми будемо щеплювати перелічені групи населення? Тому що термін між першим та другим щепленням тут менший аніж, наприклад, у вакцини AstraZeneca, і нам важливо швидко закрити повний цикл. Наприклад, для спортсменів, щоби вони вже у червні-липні полетіли на змагання”, – пояснив Ляшко.

За його словами, термін між двома щепленнями цієї вакциною менший, ніж у вакцини AstraZeneca – 12-28 днів (тоді як перерва між першою та другою дозами вакцини AstraZeneca становить до 12 тижнів – “Н”).

Головний державний санітарний лікар поінформував, що вже 10 квітня має завершитися лабораторний контроль вакцини CoronaVac. Очікується, що щеплення нею розпочнеться з 13 квітня.

Ляшко також розповів, кому дістанеться вакцина Pfizer, яку Україна має отримати найближчим часом в рамках глобальної ініціативи COVAX. Це 117 тисяч доз, поставки яких, за словами чиновника, очікуються вже з наступного тижня.

“На першому етапі вакцина Pfizer іде в будинки для людей похилого віку. Це спеціалізовані інтернати: і цих людей вакцинують, і працівників цих закладів. Група з другого етапу – працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій і Держприкордонслужби”, – сказав головний санлікар.

При цьому Віктор Ляшко заявив, що вважає реалістичним план РНБО вакцинувати від COVID-19 більше половини дорослого населення України до кінця 2021 року.

“Якщо ми задіємо всі ресурси, які у нас є сьогодні, то зможемо робити від 4,5 мільйонів до 11 мільйонів [щеплень на місяць].

Водночас санлікар підкреслив, що ключовою умовою виконання плану буде наявність вакцин.

“Наразі в нас законтрактовано близько 50% вакцин для виконання цього плану. Але у нас вже є рамковий договір із Pfizer, і ще проводяться перемовини. Тому реалістичність виконання існує, але ми розуміємо, що навантаження може бути на останні місяці 2021 року значно більше, ніж ми навіть розраховували”.

Читайте також:
МОЗ дозволив щеплювати священників на другому етапі COVID-вакцинації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.