Кріобанки не утилізовуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових: МОЗ готує зміни до законодавства

У Міністерстві охорони здоров’я запевнили, що кріобанки не утилізовуватимуть заморожений біологічний матеріал українських військових, які загинули на фронті.

Про це 26 січня заявили в пресслужбі МОЗ, коментуючи хвилю обговорень, яка виникла в соцмережах.

Причиною став допис юристки Олени Бабич, яка консультувала вдову військовослужбовця. За словами Бабич, через ухвалений Верховною Радою закон, з березня 2024 року кріоклініки змушені будуть утилізувати біоматеріал загиблих військових.

“Нещодавно наші законодавці так сильно переймались за фінансову складову кріоконсервації біологічного матеріалу військовослужбовців, що прийняли закон, яким… заборонили використовувати сперму військового після його загибелі (!). З березня клініки будуть зобовʼязані її утилізовувати”, — написала вона у Facebook та додала, що через ухвалений закон її клієнтка не змогла скористатися біоматеріалом загиблого чоловіка, щоб народити дитину.

У Міністерстві охорони здоров’я визнали недоліки в законодавстві та пообіцяли їх виправити вже найближчим часом, наголосивши, що кріобанки утилізувати заморожений біоматеріал загиблих військових не будуть.

“Держава зацікавлена у продовженні роду усіма українцями. Медицина може і має допомагати.
Цього року в Україні було запроваджене державне фінансування допоміжних репродуктивних технологій. У березні набере чинності прийнятий парламентом закон, який дозволяє родинам військових безоплатно зберегти репродуктивні клітини та використати їх для продовження роду наших захисників. Те, що в цьому законі не передбачено такої ж можливості для тих, хто загинув — законодавча колізія, яку буде усунено у найкоротші терміни. МОЗ спільно з народними депутатами вже веде відповідну роботу. Питання має бути і буде вирішено терміново”, — наголосили в міністерстві.

Читайте також:
В Україну повернули останки ще 77 військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна