П’ятий екіпаж “Айлендів” готовий до відправлення в США

 

В Одесі на базі Військово-морського ліцею імені віцеадмірала Володимира Безкоровайного завершився останній етап підготовки перед відрядженням до Сполучених Штатів Америки п’ятого екіпажу патрульних катерів типу “Айленд”.

Військові моряки вже пройшли військово-лікарську комісію на придатність до служби на кораблях і виїзду до Балтимора (штат Меріленд, США). 

“Курс із посиленої мовної підготовки для військових моряків тривав чотири місяці за участю викладачів ліцею та представників Британської ради. Під час занять слухачі опановували як розмовну англійську мову, так і військово-морську термінологію. Наприкінці кожного тижня моряки проходили тестування, щоб визначити, як кожен засвоїв матеріал і кому у разі потреби необхідно додатково попрацювати. Також була налагоджена співпраця з викладачами одного з коледжів у Балтиморі”, – передає пресцентр Міністерства оборони України.

В МОУ наголосили, що посиленому курсу з вивчення англійської передувала фахова підготовка як на раніше отриманих від США одиницях, де моряки набули важливого досвіду у справі керування катером, так і в Навчальному центрі ВМС, де відпрацьовували питання з веденням бойових дій і боротьби за живучість.

Зі слів командирів, екіпаж чудово впорався з усіма етапами підготовки.

Читайте також:
ВМСУ обрали для “айлендів” таки не радянську гармату, а американський Bushmaster, – ЗМІ

Як писала “Новинарня“, два патрульні катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

У липні-вересні 2019 року постійні українські екіпажі катерів пройшли навчання в Балтиморі.

До Одеси “айленди” прибули в жовтні 2019 року.

Згідно з домовленостями, перші два американські патрульні катери типу Island були передані ВМС ЗСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечила 100-відсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг із дооснащення в розмірі 10,1 млн доларів.

Як відомо, у 2021 році Україна має отримати зі США ще три катери типу “Айленд”, на яких уже буде стояти американська зброя, в тому числі, можливо, протикорабельні ракети малої дальності.

Всі катери цього типу будуть базуватися в Південному.

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж – 16 осіб. Автономність – п’ять діб. Дальність плавання до 3000 миль.
Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном.
Штатне озброєння у США складалося з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ.

Читайте також:
Катери “Слов’янськ” і “Старобільськ” отримають американське озброєння, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна