Катери “Слов’янськ” і “Старобільськ” отримають американське озброєння, – ЗМІ

 

Патрульні катери типу Island “Слов’янськ” та “Старобільськ” ВМС ЗС України отримають американське озброєння.

Про це в середу, 27 січня, повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на джерела у Генеральному штабі ЗС України.

Зазначається, що військове керівництво визнало недоцільним проводити модернізацію американських патрульних катерів під радянське озброєння, модернізоване вітчизняними підприємствами.

Раніше проводилось вивчення можливостей щодо оснащення двох патрульних катерів типу Island наступним комплектом озброєння:

  • модернізована артилерійська система АК-306;
  • однотрубний торпедний апарат ОТА-40.

У разі погодження оборонним відомством, загальний бюджет модернізації обох катерів міг скласти до 130 млн гривень (на сьогодні це близько 4,6 млн доларів США).

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що субпідрядник, який модернізовуватиме американські катери Island, зареєстрований в ОРЛО.

Підкреслимо, що нова партія патрульних катерів серії Island, яку США передадуть ВМС України наступного року, імовірно надійде з бойовими модулями.
Так само нові катери Mark VI будуть передані зі США до України вже з комплектом американського озброєння та технічних засобів.

Читайте також:
Над катерами “Слов’янськ” і “Старобільськ” урочисто підняли прапори. ВІДЕО

Як писала “Новинарня“, два катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці вже українські патрульні катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

У липні-вересні 2019 року постійні українські екіпажі катерів пройшли навчання в Балтиморі.

Після розвантаження в Одесі катери пройдуть модернізацію, після чого їх включать до складу ВМС.

Згідно з домовленостями, американські патрульні катери передані ВМС ЗСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечує 100-відсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг із дооснащення в розмірі 10,1 млн. доларів на термін до 18 місяців.

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п’ять діб. Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном, штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ. Дальність плавання до 3000 миль.
Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4 метровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. Також на фото помічено не демонтовані 25-мм артилерійські установки Bushmaster Mk 38 Mod 0, що дозволяє зробити припущення, що катери будуть передані Україні зі штатною зброєю.
Крайній доковий ремонт USCGC Cushing відбувся у 2014 році, а USCGC Drummond у 2012 році.

Читайте також:
Американські “Айленди” для ВМС України прибули в Одесу. ФОТО

“Айленди” успішно пройшли перші ходові випробування в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна