ВМСУ обрали для “айлендів” таки не радянську гармату, а американський Bushmaster, – ЗМІ

 

Командування Військово-морських сил ЗС України відмовилося від установки радянського озброєння на отримані зі США катери типу “Айленд”. Натомість судна оснастять американськими гарматами.

Про це повідомило одеське видання “Думська” з посиланням на джерело в Міністерстві оборони України.

У 2020 році патрульні катери Р190 “Слов’янськ” і Р191 “Старобільськ” типу Island тимчасово озброїли одноствольним варіантом старої радянської 25-мм гармати 2М-3М. Однак, за інформацією “Думської”, надалі на всіх “айлендах” буде встановлена ​​30-мм артсистема MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster.

Такі ж модулі очікуються і на наступних трьох “айлендах”, які надійдуть зі США, та на багатоцільових катерах Mark-VI.

“Здоровий глузд переміг, і керівництво вирішило не винаходити велосипед, уніфікувавши озброєння всіх патрульних катерів”, – пише видання.

Як відомо, досі тривали дискусії щодо переозброєння катерів, і в листопаді “Мілітарний портал” повідомляв про наміри ВМСУ обрати радянський варіант озброєння – шестиствольну 30-мм артустановка АК-306 і торпедний апарат із торпедами СЕТ-72. Як з’ясувалося, ймовірний поставник цієї зброї НВК “Клівер” має реєстрацію на тимчасово окупованій території Луганської області, радником у ньому – колишній командувач ВМСУ Сергій Гайдук.

Голова правління ГО “Український мілітарний центр” Тарас Чмут прокоментував вибір на користь американського озброєння: “Перемога здорового глузду над радянською ностальгією. Уніфікація систем озброєння дозволить випрацювати єдину для всіх “айлендів” тактику застосування, єдині підходи до навчання обслуги, закупівлі (чи розгортанні виробництва у себе) єдиного типу снарядів, технічне обслуговування та ремонт”.

Тепер “Думська” повідомляє, що “Слов’янськ” і “Старобільськ” оснастять бойовою інформаційно-керуючою системою (БІУС) вітчизняного виробництва “Контур”.
За словами співрозмовників “Думської”, вона потрібна для бойової взаємодії катерів та обміну інформацією з береговими командними пунктами (“що бачить один катер — те бачать усі”). Проте її ефективність викликає великі сумніви.

У перспективі “Контур” замінять на закриту систему управління типу Link16, що використовується країнами НАТО.

“Вдумайтеся. ВМС модернізує катери під вітчизняну БІУС, щоби потім ще раз модернізувати під НАТОвську БІУС. Хлопці, а не можна якось так, щоби відразу і західне озброєння і західний БІУС?.. От чому не можна відразу взяти і зробити по-нормальному, “на совість”? Ну, отримали чудові катери, так розкрийте весь їх по потенціал! Ні. Треба кругле штовхати, а квадратне котити”, – констатує Тарас Чмут.

Як писала “Новинарня“, два патрульні катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

У липні-вересні 2019 року постійні українські екіпажі катерів пройшли навчання в Балтиморі.

До Одеси “айленди” прибули в жовтні 2019 року.

Згідно з домовленостями, перші два американські патрульні катери типу Island були передані ВМС ЗСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечила 100-відсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг із дооснащення в розмірі 10,1 млн доларів.

Як відомо, у 2021 році Україна має отримати зі США ще три катери типу “Айленд”, на яких уже буде стояти американська зброя, в тому числі, можливо, протикорабельні ракети малої дальності.

Всі катери цього типу будуть базуватися в Південному.

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж – 16 осіб. Автономність – п’ять діб. Дальність плавання до 3000 миль.
Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном.
Штатне озброєння у США складалося з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ.

Читайте також:
Катери “Слов’янськ” і “Старобільськ” отримають американське озброєння, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна