Розмова Меркель і Путіна: Кремль звинувачує Україну в загостренні, Берлін вимагає відвести війська РФ

 

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель в телефонній розмові з президентом РФ Путіним зажадала, щоб Росія припинила нарощування військової потужності біля українських кордонів.

Про це йдеться в повідомленні уряду Німеччини в четвер, 8 квітня.

“Серед іншого, йшлося про посилення російської військової присутності навколо Східної України. Канцлер вимагала відвести війська назад, щоб деескалювати ситуацію”, – переказує заяву уряду ФРН інформагенція Reuters.

Також Меркель порушила питання про ув’язненого критика Кремля Олексія Навального, який зараз хворіє в російській колонії та вимагає доступу до незалежної медичної допомоги.

Раніше цього дня пресслужба Кремля поширила своє повідомлення за підсумками розмови лідерів РФ та Німеччини, заявивши, що Володимир Путін у телефонній розмові з Меркель звинуватив Київ у цілеспрямованому загостренні ситуації на фронті.

“Путін звернув увагу на провокаційні дії Києва, який останнім часом цілеспрямовано загострює обстановку на лінії зіткнення”, – заявили в Кремлі.

Також Путін укотре підкреслив “необхідність неухильного виконання київською владою раніше досягнутих домовленостей, перш за все з налагодження прямого діалогу з Донецьком та Луганськом і правового оформлення особливого статусу Донбасу”.

При цьому в Москві заявили, що готові координувати роботу на рівні політичних радників та глав МЗС “нормандського формату”.

“Сторонам конфлікту адресований заклик до стриманості і активізації переговорного процесу з метою повної реалізації мінського “Комплексу заходів” 2015 року як безальтернативній основі врегулювання. Підтверджено налаштування на подальшу тісну координацію зусиль Росії і Німеччини, в тому числі в “нормандському форматі”, по лінії політичних радників і міністерств закордонних справ, – сказано в повідомленні Кремля.

Читайте також:
Росія може стати на захист жителів Донбасу, – Кремль

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, за вісім днів квітня – вже шість.
Паралельно з цим в інформаційному полі триває нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Про те, що Росія готує масштабні провокації, попереджає розвідка. Президент Володимир Зеленський провів  нараду щодо загострення на фронті та кілька розмов із лідерами держав – партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС.

Читайте також:
У Бундестазі засудили перекидання військ РФ до кордонів України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна