Тиждень на фронті: 65 порушень режиму “тиші”, один воїн ЗСУ загинув, четверо – отримали поранення

 

У період із 29 березня по 4 квітня російсько-окупаційні війська 65 разів порушили домовленості, досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи.

Про це в понеділок, 5 квітня, передає АрміяInform.

Факти порушення режиму припинення вогню зафіксували неподалік населених пунктів Зайцеве, Світлодарське, Широкине, Мар’їнка, Старогнатівка, Авдіївка, Піски, Павлопіль, Причепилівка, Троїцьке, Водяне, Луганське, Золоте-4, Шуми, Новотошківське, Пищевик, Красногорівка, Гнутове та Новоолександрівка.

Зазначається, що чимало ворожих обстрілів позицій Збройних сил України були прицільними.

Метою збільшення кількості провокаційних і прицільних обстрілів з боку Російської Федерації за останні дні є штучне нарощування суспільної напруги в регіоні з одночасним розповсюдженням наративу в інформаційному просторі про ескалацію ситуації з боку ЗСУ.

Таку деструктивну пропаганду Російська Федерація використовує для поширення тези на регіональному й міжнародному рівнях про те, що українська армія готується до активних бойових дій. Із приводу таких порушень Українська сторона СЦКК направила ноту на СММ ОБСЄ.

Читайте також:
Кулеба: Росія має припинити військове нагнітання

Найгарячішою добою минулого тижня 2 квітня — зафіксовано 21 порушення режиму припинення вогню з боку противника, з яких 20 обстрілів було здійснено по позиціях українських захисників.

Один обстріл цивільної інфраструктури ворог здійснив у районі Красногорівки, внаслідок чого цивільна особа зазнала осколкового поранення. Потерпілого доставили до медичного закладу. Стан здоров’я пораненого мешканця задовільний.

Унаслідок ворожих обстрілів 1 та 2 квітня четверо військовослужбовців зі складу операції Об’єднаних сил отримали поранення. Захисникам оперативно надали необхідну медичну допомогу.

За інформацією Командування Об’єднаних сил, 3 квітня неподалік населеного пункту Шуми відбувся підрив на невідомому мінно-вибуховому пристрої, в наслідок якого бойового травмування, несумісного з життям, зазнав лучанин головний сержант гірсько-штурмового взводу гірсько-штурмової роти Сергій Сулима.

Українська сторона СЦКК продовжує фіксувати грубі порушення з боку збройних формувань РФ, про що йдеться у звітах СММ ОБСЄ.

Так, упродовж 30-31 березня ОБСЄ зафіксувало переміщення великої кількості танків збройних формувань Російської Федерації у районах Крута Балка, Спартак та Каштанове, що у безпосередній близькості до лінії розмежування.

31 березня патруль БПЛА Місії зафіксував на полігоні поблизу Бугаївки, що на Луганщині, 28 танків, дві зенітно-ракетні комплекси 9К35 “Стріла-10”, вісім мінометів 2Б11 “Сані”, одну самохідну артилерійську гармату 2С9 “Нона-С”, а також 82 бойові броньовані машини, на двох із яких були встановлені зенітні установки ЗУ-23.

Поблизу населеного пункту Свободне патруль Місії зафіксував сім одиниць БМП-1 та 1 БМП-2, а також зенітну установку ЗУ-23.

Читайте також:
10 огшбр показала, як окупанти знову дистанційно замінували територію забороненими ПОМ-2

1 та 2 квітня зафіксовано проведення інженерних робіт у лісопосадці поблизу Шумів і Пісків (відповідно), де противник облаштовував нові оборонні споруди завдовжки близько ста метрів у напрямку позицій Збройних сил України. Про факти порушень Українська сторона СЦКК оперативно повідомила СММ ОБСЄ.

Різке накопичення озброєння та військової техніки противника на території ОРДЛО свідчать про наміри російських найманців продовжувати порушувати досягнуті Мінські домовленості, а в інформаційному просторі Російська Федерація намагається пояснити це як відповідь на начебто ескалацію конфлікту з боку Збройних сил України.

Водночас ЗСУ неухильно дотримуються досягнутих домовленостей щодо припинення вогню та є послідовними у виконанні взятих на себе зобов’язань.

Підрозділи ДСНС зі складу Об’єднаних сил з 29 березня по 4 квітня обстежили 18 га території та знешкодили 560 вибухонебезпечних предметів.

У районі ООС через КПВВ “Щастя” до тимчасово окупованого Луганська направлено медикаменти, медичні матеріали та тести на COVID-19 від Міжнародного комітету Червоного Хреста. Загальна вага гуманітарної допомоги становила близько трьох тонн.

попередній гуманітарний вантаж доправили в ОРЛО 1 березня.
Тоді з другої спроби до окупованого Луганська проїхали одинадцять вантажівок від міжнародної організації ООН у справах біженців.
Автомобілі перевозили господарчі товари, гігієнічні набори та будівельні матеріали загальною вагою 132,9 тонни.

Нові КПВВ “Щастя” і “Золоте” з українського боку на Луганщині були відкриті 10 листопада 2020 року, однак сепаратисти ОРЛО з самого початку не забезпечили їхню роботу зі своєї сторони, тож ці нові КПВВ як пункти пропуску фактично не діють.

Читайте також:
На позиції морпіхів під Широкиним окупанти послали іграшковий літак з вибухівкою. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.