Новий “розіп’ятий хлопчик” російської пропаганди: чи стане фейк з-під Єнакієвого початком нової ескалації

 

автор: Дмитро Лиховій

Проєкт StopFake та штаб Об’єднаних сил спростували повідомлення російських і прокремлівських видань про те, що нібито внаслідок атаки українського безпілотника на окупованій РФ частині Донеччини загинув 5-річний хлопчик. Після перевірки з’ясувалося, що ця новина є наклепом на Збройні сили України. Дитина, не виключено, загинула, принаймні її ім’я назвали. Але загибель прийшла від боєприпасу, знайденого на вулиці.
Показово також, що “деза” про “вбитого з БПЛА ЗСУ хлопчика” стала частиною інформаційної кампанії РФ з нагнітання ситуації навколо можливого наступу Путіна на Донбасі.

Про що повідомляли

Джерелом новини стала заява речника “народної міліції ДНР” (фактично – російські окупаційні війська на території ОРДО) Едуарда Басуріна від 3 квітня.

Її ретранслювали провідні російські видання та інформагенції, зокрема “РИА Новости”, “Газета.RU”, “Коммерсантъ”, РБК, , “Лента.ру”, “Интерфакс” тощо, медіа на окупованих територіях, а також проросійські ЗМІ в Україні, серед яких сайт “Страна”, численні користувачі соцмереж.

Скріншот новини “РИА Новости”

Скріншот сайту “Страна.ua”

“Бойовики 59-ї бригади ЗСУ, виконуючи злочинний наказ ватажка Шаповалова, застосували безпілотний літальний апарат, оснащений саморобним вибуховим пристроєм. Мішенню для терористичного акту українські бойовики обрали житловий район населеного пункту Олександрівське, де й здійснили скидання вибухового пристрою біля будинку, – ішлося в повідомленні на сайті “народної міліції”. – На той момент у дворі перебували двоє мирних мешканців … Загинула дитина 2016 року народження й отримала поранення різного ступеню тяжкості місцева жителька”.

Що показово: представник “НМ ДНР” Басурін говорив про подію в селі Олександрівське, що між окупованими Єнакієєвим та Вуглегірськом. Водночас у повідомленнях (інтерпретаціях) багатьох російських медіа “атака дрона” була перенесена на відстань 60 км у село Олександрівка, що на західній околиці Донецька.

Це дало підстави, наприклад, “Ленті.ру” винести в заголовок власне Донецьк.

Скріншот із сайту Lenta.ru

Приблизний час події, за повідомленнями соцмереж, – 17-та година 2 квітня.

Деякі блогери та групи Вконтакте оприлюднили світлину, на якій нібито зображено загиблу дитину:

За допомогою пошуку зображень від Google можна з’ясувати, що це ілюстративне фото активно публікували ще у 2014 році. Так, прокремлівська “Комсомольская правда в Украине” стверджувала, що на світлині зображений загиблий під Луганськом 5-річний Іван Єрмілов

Через два дні після події деякі медіа, зокрема News Front, що базується в Криму та підтримує окупантів, назвали ім’я загиблого та поширили інше фото і відеосюжет із місця події.

Це нібито Владислав Шихов 2016 року народження.

Його світлини на камеру показала бабуся загиблого, яка не титрується.

Із відео не можна зрозуміти, яке поранення отримала ця жінка.

Жінка, яку називають бабусею загиблого Владика Шихова. Кадр відео

Цитата бабусі в коментарі News Front: “Нехай це дитьо до нього приходить щоночі і питає, де його ніжка. Там ще ніжки немає… Я не знаю, які можуть бути війни з цією дитиною. Він не знав слова “війна”, ми його не вчили цьому слову… Казала я кореспондентам поїхати в міліцію – взяти фотографію, яку вони зробили, і вислати його мамі, щоб вона бачила, за який хрін він отримав ці гроші, що вони кров’ю дитячою облиті”.

Хата, біля якої начебто стався вибух

При цьому на відео показано вибиті шибки в сільському житловому будинку.

Подробиць події бабуся не повідомила.

Сюжет розшифрувало інтернет-видання “Страна.ua”, що працює в Києві. При цьому “Страна” зауважила, що “бабуся, мабуть, має на увазі військового, який скоїв обстріл”, та що “причиною інциденту назвали скидання боєприпасу з українського безпілотника”.

Нагнітання істерики

Подію в Олександрівському стримано коментують місцеві мешканці, які де-факто спростовують “удар безпілотника”, але активно педалюють “ЛОМи”, що мають стосунок до війни на Донбасі, кремлівські телеканали та навіть цілий голова Держдуми Росії В’ячеслав Володін.

Уже ввечері 3 квітня спікер Державної думи РФ у своєму Telegram-каналі зажадав виключення України з Ради Європи та причепив до трагедії “заокеанських покровителів”.

“Вважаю за необхідне, щоб ПА ОБСЄ і ПАРЄ, де люблять стрясати повітря, дали цьому оцінку і зажадали пояснень від керівництва України. Необхідно обговорити питання виключення цієї країни з Ради Європи”, – заявив Володін.

Він стверджує, що президент України “направив військовий безпілотник на війну з власним народом” і навіть не висловив співчуття у зв’язку зі смертю дитини та що трагедія сталася “за згодою заокеанських покровителів і мовчазного схвалення європейських держав”.

Скріншот із допису Володіна в телеграмі від 3 квітня

Наступного дня спікер парламент РФ присвятив смерті 5-річного хлопчика на Донеччині ще один допис у телеграмі, де пригрозив українському керівництву “Гаагою”. Події на фронті Володін поєднав із “забороною опозиційних каналів та політичних партій”.

“Поки не пізно, керівництву України треба зробити все, щоб реалізувати мінські угоди”, – написав спікер Держдуми.

Також він підтримав “хороші пропозиції” кума Путіна Віктора Медведчука.

Скріншот другої частини допису Володіна в телеграмі від 4 квітня

Допис Володіна щодо вини України ретранслювали фактично всі провідні ЗМІ РФ, зокрема й урядова агенція ТАСС.

Також ТАСС поширив коментар речника презизента Путіна Дмитра Пєскова.

“Щораду загибель людини, особливо якщо це дитина – це трагедія. Все це є гіркими наслідками неврегульованості ситуації. Більш того, наслідками зростання напруженості на лінії розмежування”, – сказав прессекретар Кремля 5 квітня.

Дмитро Пєсков і Володимир Путін

За його словами, “надзвичайно важливо, щоб раніше досягнуті домовленості були виконані, і надзвичайно важливо, щоб була забезпечена безпека всіх громадян – не тільки дітей, а й усіх громадян “республік”.

Пєсков додав, що не має верифікованої інформації про загибель дитини, але не має й підстав сумніватися в правдивості оприлюднених даних.

Варто зуважити, що діти в зоні воєнного конфлікту на сході України гинули й раніше. Однак такий градус реакції з російської сторони вже давно не спостерігався. Нинішні енцикліки чимось нагадують “распятого мальчика в трусиках” із сюжету на Першому каналі (РФ) у липні 2014 року.

Один із помітних пропагандистів так званої “ДНР” Геннадій Дубовий, колишній бойовик із банди “Мотороли”, у гнівному дописі в телеграмі через загибель дитини висловив намір розстрілювати і “забивати прикладом у кривавий нуль” військових 59-ї бригади ЗСУ.

Скріншот допису Геннадія Дубового

“Не велике діло! Дарма, що (про)російські “геббельси” другий день нагнітають рівень істерії. Подумаєш, заб’ють потім прикладами якихось укропів через ліві побрехеньки, тільки й того”, – із сарказмом прокоментував у твіттері український блогер NecroMancer, який відстежує події в ОРДЛО.

Загалом, мережу оперативного поширення цього фейку та викликаних ним емоцій називають “ГРУшною сіткою телеграм-каналів”, яку представляють передусім так звані “воєнкори” (Пєгов, Дубовой, Сладков та ін.).

Причому, за деякими даними, вкид пішов від Семена Пєгова, ще до брифінгу Басуріна.

У багатьох випадках вказували на те, що “українські ударні безпілотники почали утюжити Донбас” одразу після розмови президентів Зеленського і Байдена. Хоча, якщо встановлювати точно, то – під час розмови президентів України і США.

Спростування дезінформації

У дослідженні StopFake зазначається, що ані представники “народної міліції”, ані російські ЗМІ спочатку не наводили жодних подробиць того, що сталося: не було ні коментарів родичів, ні фотографій з місця події, лише адреса.

StopFake звертався до пресцентру штабу операції Об’єднаних сил і запитував, чи їм відомо про загиблу дитину.

У штабі ОС відповіли, що бачили повідомлення російських і прокремлівських ЗМІ, але інформації на підтвердження в них немає.

Важливим є місце події.

І “глава міськадміністрації” окупованої Горлівки Іван Приходько, і колишні ватажки бойовиків “ДНР” Олександр Ходаковський та Захар Прилепин писали, що дитина загинула на західній околиці Донецька. “Чули дзвін”.

На відміну від прифронтової Олександрівки під Донецьком, село Олександрівське в районі Єнакієвого, підпорядковане Булавинській селищній раді, розташоване за 62 км від Донецька і майже за 15 км від найближчої точки лінії фронту – т. зв. “Світлодарської дуги”.

Це село – в досить глибокому тилу: за полями, лісопосадками, кількома рядами оборони окупаційних військ та за містом Вуглегірськ, яке російська регулярна армія зайняла під час Дебальцівської операції в лютому 2015 року.

Село Олександрівське на мапі ООС

У пресслужбі ОС на запит StopFake підтвердили, що їхні безпілотники не здатні подолати таку відстань з боєприпасами, і це теж вказує на фейковий характер новин про “удар дрона”.

“Вони повинні були б на своїх ресурсах на щось посилатися. Якісь коментарі свідків, ім’я дитини. Ми ще читали, що було поранено бабусю, але її коментарів також немає. Це черговий фейк”, – сказали у пресслужбі до того, як з’явився сюжет News Front про Владика Шухова.

Варто зауважити, що і сюжет сепарського каналу із бабусею в чорній хусточці не надто прояснив ситуацію.

У коментарі цієї жінки (без слідів позавчорашнього поранення) не згадуються обставини вибуху у дворі, лише наслідки. Чи був саме український дрон, чи був дрон взагалі – про це в синхроні не йдеться.

Ті блогери і медіа з ОРДЛО, які збагнули віддаленість Олександрівки від Олександрівського в цій історії, почали враховувати це. Але по-своєму.

Скріншот із допису в телеграмі бойовика “ЛНР” Андрія Марочка

Так, колишній речник “армії ЛНР” Андрій Марочко малює схему, де видно, що від Світлодарки до Олександрівського – 14,6 км. І вважає, що для вбивства 5-річного хлопчика українські “бойовики” використовували “далеко не квадрокоптер з аліекспрес”, а хороший дорогий БПЛА”.

“Ось вам і натовська допомога Україні, і співпраця з Туреччиною”, – пише Марочко, вочевидь маючи на увазі великий ударний дрон типу Bayraktar.

Штаб ООС категорично заперечує застосування таких безпілотників за лінією розмежування.

Та й версія “просунутих” сепарів виглядає дико сама по собі: ударний БПЛА ЗСУ атакував не укріплення 1-го чи 2-го армійських корпусів ЗФ Росії, не скупчення живої сили на позиціях, не автомобільну чи бронетехніку окупаційних військ, не ворожий полігон, а подолав десятки кілометрів для того, щоб скинути вибухівку на дитину в сільському дворі.

При цьому на тій стороні нічого не кажуть про тип “скинутого” снаряда. І опускають той момент, що великий безпілотник мав би бути помічений системою ППО окупаційних військ.

* * *

Станом на 5 квітня смерть дитини не відображена в останніх звітах Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Паралельно в пресрелізі СММ ОБСЄ з’явилося повідомлення про те, що вранці 2 квітня бойовики не допустили спостерігачів місії до н. п. Олександрівське.

Реакція в сепаратистських телеграм-каналах:

* * *

Аналіз коментарів жителів ОРДЛО в соцмережах теж спростовує версію про удар безпілотника.

У групі “Армия ДНР. Советы добровольцам” “Вконтакте” під дописом про смерть дитини користувачка “Вікторія Олександрівна” залишила скриншот коментаря “Валентини Іскрицької”. У ньому дописувачка стверджує, що дитина справді загинула, але не від удару безпілотника.

“Так, це сталося вчора, але не від дрону. Я сама із цього селища. У господаря лежала міна, а онучок її знайшов. Я не розумію, чому людям брешуть. Мої співчуття”, – написала вона.

Скріншот VK від StopFake

StopFake намагався перевірити цю версію та зв’язатися з “Валентиною Іскрицькою”, але на час публікації матеріалу не отримав від неї відповіді.

Натомість таке твердження підтвердив інший користувач ВК.

“Ми знайшли контакти людини, яка раніше мешкала в Олександрівському та досі має там родичів і знайомих. Олександр (ім’я змінено на прохання людини через загрозу переслідування родини – Ред.) підтвердив версію про нещасний випадок.

«Кажуть, що чоловік зносив до себе усілякий мотлох – боєприпаси. Один із боєприпасів був у нього вдома і здетонував.

Як розповіли мені мої друзі, не було чутно як «свистить»: зазвичай, коли летить снаряд, він «свистить». А цього разу нічого не було, просто вибух – і дитину вбило”, – сказав чоловік у коментарі розслідувачу StopFake.

Натомість NecroMancer знайшов у соцмережах коментар бойовика “ДНР”, який пише, що їхньому підрозділу доводили інформацію про те, що малий “знайшов і взяв у руки” вибухівку.

Також блогер із коментарів визначив, що вибух стався не за адресою 2-га Дорожна, 36, як заявляла “НМ ДНР”, а по вулиці 4-й Лісній.

“Резюмую повідомлення місцевих: сталося це ще вчора (2 квітня), за адресою 4-та Лісова, причому дитина знайшла і взяла в руки якусь хрінь. І цю інформацію ще вранці довели [військовим окупаційних сил]. А потім хтось вирішив прикрити НП прильотом “укрофашистського БПЛА”, – констатує блогер.

“Удар безпілотника” не підтвердили ватажки “ДНР”.
“Розгін істерики – прелюдія до війни?”

Факт “удару безпілотника” не підтвердив навіть ватажок “ДНР” Денис Пушилін, який ніяк не керує окупаційними військами в ОРДО.

На телеефірі в російського пропагандиста Володимира Соловйова 3 квітня про “вбитого дронами” хлопчика говорив сам Соловйов. Тоді як Пушилін зазначив дуже непевно: “Я не хочу якимись фактами… Працюють правоохоронні органи. З великою ймовірністю – так, але ж ми не будемо огульно просто звинувачувати.

Могло все по-іншому бути.

Давайте дочекаємося, буде офіційна інформація, ми її опублікуємо. Зараз можна говорити, що дитина загинула, дитини – немає!”

Також привернуло увагу, що на головному “ДНРівському” сайті ДАН спочатку з’явилася головна новина про загибель дитини внаслідок атаки безпілотника, але надалі вона перетворилася на звичайне повідомлення “народної міліції” (з уточненням “інші обставини з’ясовуються”), після чого топ-новиною стала висадка тисячі дерев на суботнику.

“Тобто ввечері істерію з приводу “удару безпілотника” в самому Донецьку почали згортати”, – зауважує ФБ-користувач Олексій Копитко.

Що також характерно: так звана “сторона ДНР в СЦКК” ніяк не згадувала про удар безпілотника у зведеннях за 2-ге та 3 квітня.

Скріншоти зведень так званого “представництва ДНР в СЦКК” з сайту ДАН

“Що мені впало в очі – це різниця між напруженням пристрастей у повідомленнях російських ЗМІ і донецьких.
Донецькі працюють ніби з примусу. Вони точно розуміють, що розгін істерики – це прелюдія до війни. І війна ця відбуватиметься не в Москві. Тому російські пропагандисти голосять щосили, а донецькі відбувають номер”, – пише Копитко, додаючи, що тут саме час попрацювати українським центрам боротьби з дезінформацією.

Читайте також:
На позиції морпіхів під Широкиним окупанти послали іграшковий літак з вибухівкою. ФОТО

Цибульська: Нагнітання навколо цього фейку може означати підготовку до наступної ескалації

Любов Цибульська

Любов Цибульська, керівниця новоствореного Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформполітики, в коментарі “Новинарні” повідомила, що спростування таких фейків входить до їхньої компетенції, і вона з цього приводу співпрацює з громадськими організаціями, які протидіють дезінформації.

Водночас, за словами Цибульської, сам Центр страткому й інформбезпеки при МКіП фізично ще не має змоги реагувати на “хлопчика”, адже кадровий склад Центру ще не сформований.

При цьому голова Центру вважає, що нагнітання істерії навколо повідомлення про “вбитого украми хлопчика” може свідчити про підготовку подальшої ескалації на фронті чи за столом переговорів.

“Той рівень активності, який ми бачимо навколо цієї теми і в російських ЗМІ та в соцмережах, і в медіа на окупованих територіях, разом з іншими сигналами з Росії може означати підготовку інформаційного поля для можливої атаки військ РФ або тиску з метою переговорів на умовах Кремля”, – сказала Любов Цибульська.

Читайте також:
Москва пригрозила “додатковими заходами”, якщо в Україні з’являться війська НАТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.