“Інформаційна війна з РФ перейшла в активну фазу”: Центр протидії дезінформації при РНБО запрацює з 16 березня

доповнено

Центр протидії дезінформації при Раді нацбезпеки почне працювати з 16 березня.

Про це в четвер, 11 березня, повідомив на брифінгу секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов за результатами засідання РНБО.

“Рішенням РНБО цей центр був створений. Він буде розташований у ситуаційному центрі апарату РНБО на вулиці Банковій. З вівторка цей ситуаційний центр починає працювати. В апараті РНБО ми вже протягом року проводимо таку роботу, займаємося цими питаннями, зараз буде максимальна активізація. І ми будемо у щоденному режимі, 24 на 7 і на 365 працювати. Будуть залучені представники всієї нашої розвідспільноти, відповідні міністерства і відомства. І ми зможемо дати відсіч тій дезінформації, яка останнім часом, вже протягом певного часу є на території нашої країни з боку РФ”, – сказав Данілов на брифінгу.

За його словами, центр необхідний, тому що інформаційна війна з РФ перейшла в активну фазу. Зокрема, за останні три місяці “змінилася тенденція заходу інформації з РФ і набирає обертів”, й Україна має дати відповідь.

Секретар РНБО зазначив, що центр не буде закритою інституцією і суспільство будуть інформувати про певні події.

Також він повідомив, що центр буде мати окремого керівника, якого призначить президент своїм указом.

Наразі там працюватимуть співробітники апарату РНБО, які займаються питаннями протидії дезінформації.

Цього ж дня керівник офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що за декілька тижнів майбутній керівник і працівники Міжнародного центру протидії дезінформації більш детально ознайомлять суспільство та ЗМІ зі своєю діяльністю. На його думку, цей Центр зможе швидко представити результати своєї роботи.

Заступник голови виконавчого Комітету реформ національної ради реформ Олександр Ольшанський уточив, що Міжнародний центр протидії дезінформації при РНБО координуватиме діяльність різних гілок влади та інших, серед інших – Міністерства культури та інформаційної політики, Інституту стратегічних досліджень, спецслужб.

На питання про фінансування Центру Ольшанський відповів: “Як можна профінансувати безпеку країни? Якусь частину виконує СБУ, якусь частину виконує Міністерство оборони, якусь частину повинно виконувати Міністерство культури та інформаційної політики. Це багаторівнева система, яка буде складатися з багатьох органів влади. У тому числі потрібно підтримувати широкі контакти з журналістською спільнотою, неурядовими організаціями, бути в контакті з парламентським Комітетом. Усі мають зробити вклад в цю історію. Тому що не можна створити окремий Інститут боротьби з дезінформацією – він нічого не зможе зробити. Тут роль РНБО як координатора цієї діяльність у першу чергу”.

Заступник керівника ОП Ігор Жовква уточнив, що Україна долучає свою частку зусиль до міжнародної боротьби з пропагандою та фейками. За його словами, Міжнародний центр протидії дезінформації координуватиме свою роботу, зокрема, з European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats зі штаб-квартирою в Фінляндії (включає дев’ять держав).

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко запропонував надати цьому Центру дослідження Інституту про механізм роботи російської пропаганди й спецоперації РФ (“активні заходи”), а також – про протидію їм.

Крім того, передає “Детектор медіа“, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що на базі його відомства до кінця березня запустять іншу структуру – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. За його словами, на це є “невеличка сума”, яка зарезервована в бюджеті МКІП.

Ткаченко розповів, що Мінкульт у межах нового Центру співпрацюватиме з недержавними організаціями.

Метою Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки є нейтралізація впливу дезінформації та маніпуляцій і швидке та проактивне реагування на ключові теми, у межах яких поширюють фейки та пропаганду.

Основні напрямки роботи Центру при МКІП:

  • виявлення – це збір інформації, шляхом використання мережі фактчекерів; моніторинг; співпраця з РНБО та іншими органами влади; оцінка інформація; зосередження моніторингів та аналітиків в Центрі; у майбутньому передбачається існування власної системи контент-аналізу;
  • реагування – на визначні ключові теми, у межах яких поширюється дезінформація чи маніпуляції; співпраця з РНБО, іншими органами влади; кризове реагування; one voice policy – взаємодія з пресслужбами органів влади та спеціалістами з комунікацій;
  • протидія – це складання карти виявлених ботоферм та здійснення заходів з їх блокування, у тому числі в співпраці з Facebook; розробка змін щодо санкцій за поширення дезінформації; проактивне інформування суспільства щодо позиції України з питань, які потенційно можуть стати загрозливими;
  • просвіта – розробка та поширення матеріалів про те, як працює дезінформація та маніпуляції, як поширюється вплив на суспільство, якою є мета та бажаний результат; підвищення медіаграмотності населення; формування критичного мислення в суспільства;
  • комунікаційні проєкти – створити онлайн-музей російської дезінформації; створити та поширювати рейтинг фейкометів; взаємодіяти з пресслужбами органів влади та їх спеціалістами; провести конкурс на найкращий проєкт «Як працює дезінформація та маніпулятивна інформація?»; поширювати матеріали, статті, розслідування.

Міністр сподівається, що результатами роботи Центру стануть оперативна реакція на повідомлення з дезінформацією та маніпуляціями; забезпечення оперативного донесення офіційної позиції держави щодо повідомлень, які місять дезінформацію; поінформованість суспільства про матеріали, які свідчать про поширення РФ повідомлень, що містять дезінформацію та маніпуляції.

Ткаченко уточнив, що Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки координуватиме роботу з іншими відомствами в сфері протидії дезінформації.

Керівника цього Центру назвуть наприкінці березня. Нині набирають команду – до 10 осіб.

Читайте також:
У НАТО підтримують створення в Україні центру протидії гібридним загрозам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна