Довибори в окрузі №87: “Опора” вимагає знайти винних у шахрайських діях із бюлетенями

 

Громадська мережа “Опора” заявила про недотримання у виборчому окрузі № 87 на Прикарпатті права виборців на законне і чесне встановлення підсумків їхнього волевиявлення, а також висунула вимоги знайти винних.

Про це йдеться в заяві громадської організації, що спостерігає за виборами, оприлюдненій 4 квітня.

Раніше цього дня, через тиждень після закінчення голосування, окружна виборча комісія підсумувала дані 100% протоколів із ДВК та зафіксувала відрив на 749 голосів кандидата від владної партії “Слуга народу” Василя Вірастюка. При цьому було скасовано результати голосування на п’яти дільницях, де більше голосів набирав бізнесмен Олександр Шевченко, і з урахуванням яких перемагав Шевченко.

“Надзвичайний виклик для демократичності та законності виборів в окрузі вимагає від держави та правоохоронних органів невідкладних дій щодо встановлення винних у можливому спотворенні результатів голосування та ймовірних шахрайських дій з виборчою документацією. У разі відсутності об’єктивних та комплексних розслідувань результати проміжних виборів народного депутата України матимуть низьку суспільну легітимність”, – сказано в заяві.

Спостерігачі “Опори” наполягають на розслідуванні всіх версій щодо причин невідповідності даних протоколів ДВК та результатів повторного підрахунку голосів, а також інших правопорушень.

“Процес встановлення підсумків голосування супроводжувався надмірною політизацією роботи членів ОВК та постійними ротаціями у її складі на основі непублічних партійних афіляцій, що негативно вплинуло на здатність комісії організовано і неупереджено реагувати на проблеми виборчого процесу”, – зазначають спостерігачі ГМ “Опора”.

В “Опорі” підтвердили, що “остаточні підсумки голосування, встановлені ОВК, базуються на рішеннях комісії про визнання недійсним голосування на п’яти виборчих дільницях, а також враховують неспівпадіння між первинними протоколами шести ДВК і даними повторного підрахунку голосів. Виявлені проблеми вплинули на остаточні результати голосування в одномандатному виборчому окрузі”.

“За результатами повторного підрахунку голосів на 6 з 20 виборчих дільниць кількість голосів виборців на підтримку Олександра Шевченка (партія “За майбутнє”) зменшилась. За даними протоколів 6 ДВК за кандидата разом було віддано 1676 голосів, натомість повторний підрахунок підтвердив наявність лише 1172 бюлетенів на його підтримку”, – сказано в заяві.

В “Опорі” констатували: “Особливістю проблемної ситуації є те, що дані протоколів ДВК та повторного підрахунку голосів не співпадають лише у кількості бюлетенів на підтримку кандидата Олександра Шевченка, але відповідають одне одному щодо кількості невикористаних і виданих бюлетенів, підписів у списках виборцях, кількостях голосів на підтримку інших кандидатів”.

“На момент прийняття ОВК рішень про повторний підрахунок голосів та під час його проведення суб’єктами виборчого процесу не було надано переконливих доказів про порушення з боку членів ДВК, які б свідчили про фальсифікацію ними результатів голосування. Натомість члени ДВК озвучували припущення про порушення цілісності пакування виборчої документації з їхніх дільниць, яке могло відбутися вже після передачі бюлетенів до ОВК. І хоча ці заяви поки не мають юридичного підтвердження та достатньої доказової бази, “Опора” вимагає від Національної поліції України невідкладно їх вивчити і оприлюднити попередні результати розслідування”, – резюмували спостерігачі.

Також “Опора” висловила занепокоєння відсутністю публічної реакції Служби безпеки України на звинувачення з боку окремих суб’єктів виборчого процесу на адресу її підрозділу (“Альфи”) щодо можливої вини спецпризначенців спотворенні результатів голосування.

“Опора” публічно звернулася до СБУ з проханням надати з її боку всю хронологію перебування “альфачів” у будівлі ОВК 1 квітня, документальні підстави для такої присутності, опублікувати відповідні відеоматеріали, а також прореагувати на звинувачення кандидата Шевченка (щодо “крадіжки” бюлетенів).

“Опора” звернула увагу, що наразі існує публічне підтвердження факту перебування співробітників СБУ в будівлі, в якій розміщується приміщення ОВК, а не в самому її приміщенні.

Також активісти закликали суб’єктів виборчого процесу та ЗМІ “утриматися від однобоких висновків і сприяти встановленню всіх обставин правопорушень, не поширювати дезінформації і повідомлень, які не сприяють встановленню фактичного перебігу подій”.

“Центральна виборча комісія, з урахуванням рішень судів і вимог законодавства, повинна повною мірою скористатися своїми контролюючими повноваженнями і сприяти вирішенню проблем процесу встановлення підсумків та результатів голосування”, – заявили в “Опорі”.

Читайте також:
Чому “перемога” влади на довиборах на Прикарпатті – піррова

Як повідомляла “Новинарня“, 28 березня 2021 року в одномандатних виборчих округах №50 в Донецькій області і №87 в Івано-Франківській області відбулись проміжні вибори до Верховної Ради.
Вибори у 87-му окрузі на Прикарпатті відбулися через складання повноважень народним депутатом із фракції “Слуга народу” Зіновієм Андрійовичем у зв’язку з обранням його міським головою міста Надвірна.
За попереднім підрахунком даних усіх протоколів ДВК, про що повідомляли представники ВО “Свобода” та сторона Шевченка, у 87-му окрузі переміг бізнесмен, соратник олігарха Ігоря Коломойського Олександр Шевченко. Однак після того, як сайт ЦВК показав перевагу “слуги народу” Вірастюка за рахунок даних із частини дільниць, подачу решти результатів від дільничних комісій до окружної комісії було заблоковано.
“Зникав” голова ОВК №87, будівлю комісії оточували спецпризначенці. На округ виїздив десант нардепів зі “Слуги народу”.
Члени команди Шевченко стверджують, що приміщення ОВК було розкрито, а бюлетені з деяких пакетів – викрадені в той час, коли комісію оточували бійці підрозділу СБУ “Альфа”.
Після перевірки даних останніх 20 дільниць Вірастюк залишився лідером – через те, що було скасовано результати голосування на п’ятьох дільницях, де більше голосів набрав Шевченко.
Руслан Кошулинський виступив із вимогою провести на окрузі перевибори.

Читайте також:
Діями на 87-му окрузі Зеленський повертає практику виборчої сваволі часів Януковича, – активіст

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна