Хомчак у Раді розповів про обставини загибелі чотирьох військових під Шумами. ВІДЕО

додано відео

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Руслан Хомчак на позачерговому засіданні Верховної Ради 30 березня розповів про обставини загибелі чотирьох українських військових біля селища Шуми на Донеччині. 

Як передає “Новинарня“, головком повідомив, що 26 березня група розмінування підполковника Коваля у складі: старшина Бруска, старший солдат Гещук, начальник інженерної служби бригади старший солдат Барнич – проводила огляд місцевості, куди напередодні російські окупаційні війська дистанційно встановили протипіхотні міни ПОМ-2.

“Під час виконання завдань внаслідок снайперського вогню отримав смертельне кульове поранення старший сержант Барнич. Командир групи підполковник Коваль, надаючи йому допомогу та здійснюючи евакуацію, внаслідок снайперського вогню отримав несумісне з життям поранення”, – сказав головнокомандувач ЗСУ.

Старшина Бруска отримав важкі кульові поранення, старший солдат Гещук – поранення середньої важкості.

На допомогу підійшла ще група бійців, однак двоє військових з цієї групи – старші солдати Абрамович і Гайченко – також загинули під вогнем боку російських снайперів.

“Командування неодноразово вживало заходів щодо припинення вогню з боку противника визначеним механізмом взаємодії між Спільним центром координації і контролю та ОБСЄ. Та прийняло рішення відкрити вогонь у відповідь. Після відкриття вогню у відповідь противник припинив обстріли, що дозволило надати допомогу пораненим та евакуювати загиблих”, – розповів головком.

“Особливим цинізмом дій підрозділів окупаційних сил Російської Федерації є те, що снайперський вогонь вівся у спини військовослужбовців Об’єднаних сил з об’єкта критичної інфраструктури – водонасосної станції, через яку здійснюється постачання води як на тимчасово окуповану, так і на підконтрольну урядові України територію”, – додав Руслан Хомчак.

За його словами, противник прагнув викликати вогонь ЗСУ по водонапірній башті, щоб потім звинуватити українську сторону в гуманітарній катастрофі в містах по обидва боки лінії розмежування – Торецьк, Південне, Горлівка.

Генерал Хомчак висловив співчуття родинам загиблих. На заклик Хомчака парламент вшанував пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Як інформувала “Новинарня“, 26 березня під Шумами на Донеччині внаслідок ворожого обстрілу загинули підполковник ЗСУ Сергій Коваль із 143-го центру розмінування, бійці 10-ї огшбр Сергій Барнич, Максим Абрамович та Сергій Гайченко.
Після події під Шумами президент Володимир Зеленський відправив на Донбас начальника Генштабу та анонсував переговори з усіма лідерами “нормандської четвірки”, а Україна закликала ОБСЄ зібрати безпекову підгрупу ТКГ.

Читайте також:
“Наплювавши на все, сепари валили мінометами, щоб помститися”:
волонтер пояснив великі втрати 10-ї бригади під Шумами

Динамівські команди Києва і Бухареста вшанували воїнів ЗСУ, загиблих під Шумами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна