МОЗ отримало понад 600 повідомлень про несерйозні побічні реакції після вакцинації

 

Протягом першого місяця вакцинації від COVID-19 до Державного експертного центру МОЗ надійшло 689 повідомлень про побічні реакції, однак переважна більшість із них – незначні.

Про це в понеділок, 29 березня, йдеться в повідомленні ДП “Державний експертний центр МОЗ України” у фейсбуці.

Управління фармаконагляду Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я оприлюднило аналіз несприятливих подій після імунізації (НППІ) у період з 24 лютого по 28 березня.

“Протягом першого місяця вакцинації до Центру надійшло 689 карт-повідомлень про НППІ. Відсоток виникнення НППІ після майже 200 тисяч введених доз Covishield (Ковішелд) склав 0,35%”, – ідеться у повідомленні.

Переважна більшість випадків (92,8%) – це несерйозні побічні реакції.

Серед поширених проявів: розлади у місці введення (65,73%), розлади з боку опорно-рухового апарату (12,98%), неврологічні розлади (11,96%).

Як писала “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.
Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
До “груп ризику”, які потребують вакцинації насамперед, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.
Відтак вакцинація відбувається в п’ять етапів. Перший передбачав імунізацію, насамперед, медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.
19 березня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Україна переходить до другого етапу вакцинації – розпочинається робота стаціонарних пунктів щеплення і вакцинації сімейних лікарів. Цей етап передбачає імунізацію медичних працівників, що не входять до першого етапу, людей віком понад 80 років і соціальних працівників.
Усі щеплення є добровільними й безоплатними.
У районі проведення операції Об’єднаних сил вакцинація від COVID-19 стартувала 25 лютого. Приблизно по сім тисяч доз “Ковішилду” надійшли у військові госпіталі Луганщини та Донеччини.
Вакцинація проводиться двома дозами. Другу дозу вакцини пацієнти мають отримати через 12 тижнів після першої.

Читайте також:
В Україні друга людина отримала друге щеплення від “ковіду”

Вакцина CoronaVac пройде 10-денний лабораторний контроль, – Ляшко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна