Рада ухвалила закон про виплату 8 тисяч “карантинної” допомоги ФОПам

 

Верховна Рада на позачерговому засіданні у вівторок, 30 березня, ухвалила внесений президентом законопроєкт про фінансову допомогу фізичним особам-підприємцям, які постраждали від карантинних обмежень під час пандемії COVID-19.

За президентський законопроєкт №5300 проголосували 312 народних депутатів, повідомляє “Укрінформ“.

Згідно з документом, застрахований ФОП чи працівник, який на нього працює, має право на отримання допомоги з держбюджету в розмірі 8 тисяч гривень на підставі самостійного звернення. Також підприємці і їхні працівники можуть потенційно розраховувати на допомогу від місцевої влади – в розмірі, який буде визначено органами місцевого самоврядування.

Водночас наймані працівники тих ФОПів, які на дату звернення не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за всі місяці відповідного кварталу, не зможуть претендувати на державну допомогу. Також не отримають її ті працівники, чия середня зарплата перевищує 30 тисяч гривень (середня зарплата розраховується за три останні місяці на час звернення).

Не можуть претендувати на виплату й ті ФОПи, які зареєструвалися не більш ніж три місяці тому, припинили свою діяльність або за останній рік сплатили ЄСВ менше, ніж за 6 місяців.

Якщо буде виявлено, що застрахована особа вказала про себе недостовірні відомості, на підставі яких було виплачено допомогу, ці кошти доведеться повернути в бюджет.

Як пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, виплата “карантинної” допомоги здійснюватиметься через додаток “Дія”.

“Цей законопроєкт було напрацьовано, аби підтримати наших підприємців. Так само, як і взимку, виплати будуть проходити через Дію. Тобто все буде зручно й швидко. Крім того, уряд очікує та закликає місцеву владу запровадити власні пакети підтримки для бізнесу у вигляді прямих додаткових виплат або інших пільг”, – зазначив очільник Кабміну.

Читайте також:
Уряд продовжить карантин до 30 квітня, – Шмигаль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна