Щеплення від коронавірусу: глава МОЗ розповів про відсоток “побічки”, термін вироблення та дієвість імунітету

 

Побічні ефекти після щеплення від коронавірусу вакциною Covishield в Україні зафіксовані в менше ніж у 0,5% випадків.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі телеканалу “Україна 24“.

“Понад 92 тисячі вакцинованих на ранок [19 березня] і 455 зареєстрованих побічних реакцій – це менше ніж 0,5%. Із них лише три реакції, які так чи інакше потребували нагляду лікаря. Всі решта – це нескладні звичайні побічні реакції”, – розповів Степанов.

Він пояснив, що після щеплення вакциною від коронавірусу імунітет у людини починає вироблятися із 14-го дня до 22-го. А в разі зараження хвороба протікатиме в легкій формі, без загрози життю.

“У світі немає жодної вакцини від будь-якої хвороби, яка б на 100% захищала від захворюваності. Якийсь відсоток людей точно не захворіє, якийсь може захворіти, але людина хворітиме у легкий або безсимптомний спосіб, не потребуватиме кисневої терапії, реанімації, ця людина точно житиме. Це й називається “ефективність”. Вакцина дорівнює життю”, – сказав Степанов.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що головний санітарний лікар Віктор Ляшко заразився коронавірусом уже після вакцинації.

Також в Україні збільшили інтервал між двома щепленнями CoviShield – аж до 90 днів.

Читайте також:
Число вакцинованих від “корони” в Україні перевалило за 100 тисяч

В Україні – знову більше 15 тис. нових випадків коронавірусу за добу

Як повідомляла “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).

До “груп ризику”, які потребують вакцинації насамперед, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

Відтак вакцинація відбувається в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.

19 березня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Україна переходить до другого етапу вакцинації – розпочинається робота стаціонарних пунктів щеплення і вакцинації сімейних лікарів. Цей етап передбачає імунізацію медичних працівників, що не входять до першого етапу, людей віком понад 80 років і соціальних працівників.

Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

У районі проведення операції Об’єднаних сил вакцинація від COVID-19 стартувала 25 лютого. Приблизно по сім тисяч доз “Ковішилду” надійшли у військові госпіталі Луганщини та Донеччини.

Вакцинація проводиться двома дозами. Другу дозу вакцини пацієнти мають отримати через 12 тижнів після першої.

Читайте також:
Ветерани АТО/ООС можуть позачергово вакцинуватися від COVID-19, – МОЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна