Командиром першої батареї “Нептуна” став лейтенант Мацієвський, який не зрадив присязі в Криму у 2014-му

 

Перший дослідний зразок берегового ракетного комплексу з протикорабельними ракетами РК-360МЦ “Нептун” передали новому підрозділу Військово-морських сил України – 65-му ракетному дивізіону.

Про це з посиланням на телеканал ВМСУ “Бриз” повідомляє “Думская”.

Зазначається, що під час церемонії передачі комплексу керівник конструкторського бюро “Луч”, Герой України Олег Коростельов зазначив, що КБ вже приступило до виготовлення серійного зразка “Нептуна”.

Також відомо, що командиром батареї, яка отримала перший “Нептун”, призначений лейтенант Олексій Мацієвський – один з “вірних”. Так в українському флоті називають випускників інституту Військово-морських сил України, які в 2014-му році, коли були курсантами севастопольської Академії ВМС імені Нахімова, не зрадили військовій присязі на вірність українському народу і вийшли на материк, де продовжили навчання.

Відомо, що дивізіон буде складатися з шести пускових установок УСПУ-360 з 24 крилатими ракетами і такої ж кількості транспортно-заряджаючих і транспортних машин. Один підрозділ має у своєму розпорядженні 72 крилаті ракети.

Як інформувала “Новинаря”, 15 березня дослідні зразки українського берегового мобільного ракетного комплексу з протикорабельними ракетами РК-360МЦ “Нептун” передали до складу Військово-Морських сил ЗСУ.

Читайте також:
У ЗСУ стартувало навчання офіцерів, які отримають на озброєння ракетні комплекси “Нептун”

ВМСУ до 2025 року сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет “Нептун”

Нагадаємо, 25 серпня 2020 року міністр оборони України Андрій Таран підписав наказ про прийняття на озброєння берегового ракетного комплексу “Нептун”.

30 грудня 2020 року конструкторське бюро “Луч” та Міністерство оборони України уклали контракт про постачання до війська у 2021 році берегових комплексів РК-360 МЦ “Нептун”.

Український ракетний комплекс РК-360МЦ “Нептун” розроблений ДККБ “Луч” (Київ), що входить до концерну “Укроборонпром”.

Комплекс складається з універсальної самохідної пускової установки, транспортної машини для перевезення ракет, транспортно-заряджаючої машини та командно-штабного модуля.

Протикорабельна ракета Р-360 має масу 870 кг, масу бойової частини – 150 кг, дальність пуску до 280 км, швидкість близько 900 км/год, а висота польоту над гребенем хвиль – від 3 до 10 м. Комплекс забезпечує одночасний пуск до 24 ракет (тобто повний залп 6 пускових установок), з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек.

Комплекс може перебувати на відстані до 25 км від берегової лінії, а необхідний час для його розгортання становить до 15 хвилин.

РК-360МЦ “Нептун” має стати основою мобільної системи берегової оборони України.

У листопаді 2019 року КБ “Луч” оголосило про завершення розробки літального апарату ракети “Нептун”.

У лютому 2020 року міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив про намір оборонного відомства закуповувати у ДККБ “Луч” ракетні системи “Нептун”.

На початку квітня під час попереднього етапу випробувань на Одещині в мережі показали відео влучання “Нептуна” по морській цілі.

Нагадаємо, у жовтні в Міноборони висловили намір закупити у 2020 році береговий ракетний комплекс “Нептун”.
Проте пізніше в Укроборонпромі заявили, що ракетні комплекси “Нептун” досі не замовлені для армії, а частина підприємств держконцерну може опинитися під загрозою виживання через відсутність змін до Державного оборонного замовлення і отримання держгарантій.

Читайте також:
Новий командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа: “Нептун” добиває до Севастополя. Ми повернемось

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна