У ЗСУ стартувало навчання офіцерів, які отримають на озброєння ракетні комплекси “Нептун”

 

В Одесі на базі Інституту Військово-Морських сил Національного Університету “Одеська морська академія” тривають курси підвищення кваліфікації офіцерів берегових ракетно-артилерійських підрозділів, які будуть нести службу на протикорабельному ракетному комплексі “Нептун”.

Протягом місяця військовослужбовці зі складу управління та стартових батарей дивізіону вдосконалюватимуть теоретичні знання та практичні навички з професійно-орієнтованої та спеціалізованої професійної підготовки офіцерів берегових ракетно-артилерійських військ, передає “Армія.Інформ”.

Під час курсу військові вивчатимуть такі дисципліни:

  • тактика берегових ракетно-артилерійських підрозділів;
  • організація військового зв’язку;
  • система розпізнавання ВМС;
  • основи морської навігації;
  • будова протикорабельних ракет;
  • системи управління стрільбою протикорабельних ракетних комплексів та інших.

“За час теоретичного відпрацювання елементів бойової підготовки ми повинні удосконалити знання та вміння, які за сукупністю та рівнями сформованості дозволяють забезпечувати вирішення професійних завдань у майбутньому”, ― розповів один із офіцерів курсів.

Інструкторсько-викладацький склад пройшов фахову підготовку в Державному підприємстві “Державне Київське конструкторське бюро “Луч” та брав безпосередню участь у проведенні державних випробувань комплексу “Нептун” у 2020 році.

Підготовка військових фахівців, які вже незабаром будуть працювати з новітньою технікою, триватиме до кінця лютого, а після закінчення курсу офіцери складуть іспит та отримають відповідні сертифікати.

Нагадаємо, на початку січня 2021 року стало відомо, що у Військово-морських силах ЗС України створили ракетний дивізіон, що озброїться береговим комплексом РК-360 МЦ “Нептун”.
Нещодавно один з підрозділів перейшов на штат ракетного дивізіону.

Читайте також:
ВМСУ до 2025 року сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет “Нептун”

Нагадаємо, 25 серпня 2020 року міністр оборони України Андрій Таран підписав наказ про прийняття на озброєння берегового ракетного комплексу “Нептун”.

30 грудня 2020 року конструкторське бюро “Луч” та Міністерство оборони України уклали контракт про постачання до війська у 2021 році берегових комплексів РК-360 МЦ “Нептун”.

Український ракетний комплекс РК-360МЦ “Нептун” розроблений ДККБ “Луч” (Київ), що входить до концерну “Укроборонпром”.

Комплекс складається з універсальної самохідної пускової установки, транспортної машини для перевезення ракет, транспортно-заряджаючої машини та командно-штабного модуля.

Протикорабельна ракета Р-360 має масу 870 кг, масу бойової частини – 150 кг, дальність пуску до 280 км, швидкість близько 900 км/год, а висота польоту над гребенем хвиль – від 3 до 10 м. Комплекс забезпечує одночасний пуск до 24 ракет (тобто повний залп 6 пускових установок), з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек.

Комплекс може перебувати на відстані до 25 км від берегової лінії, а необхідний час для його розгортання становить до 15 хвилин.

РК-360МЦ “Нептун” має стати основою мобільної системи берегової оборони України.

У листопаді 2019 року КБ “Луч” оголосило про завершення розробки літального апарату ракети “Нептун”.

У лютому 2020 року міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив про намір оборонного відомства закуповувати у ДККБ “Луч” ракетні системи “Нептун”.

На початку квітня під час попереднього етапу випробувань на Одещині в мережі показали відео влучання “Нептуна” по морській цілі.

Нагадаємо, у жовтні в Міноборони висловили намір закупити у 2020 році береговий ракетний комплекс “Нептун”.
Проте пізніше в Укроборонпромі заявили, що ракетні комплекси “Нептун” досі не замовлені для армії, а частина підприємств держконцерну може опинитися під загрозою виживання через відсутність змін до Державного оборонного замовлення і отримання держгарантій.

Читайте також:
Новий командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа: “Нептун” добиває до Севастополя. Ми повернемось

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.