Розвідка США виступила з новою доповіддю: Путін впливав на вибори, використовував Деркача і підтримував Трампа

 

У доповіді американської розвідки повідомляється, що президент Росії Володимир Путін уповноважив свої розвідувальні служби поширювати дезінформацію про президента США Джо Байдена, щоб підвищити шанси перемоги Дональда Трампа на виборах.

Про це йдеться в опублікованому у вівторок, 17 березня, Управлінням директора національної розвідки 15-сторінковому звіті.

Зазначається, що Росія й Іран проводили операції з дезінформації, щоб вплинути на президентські вибори в США 2020 року, в яких конкурували Джо Байден і Дональд Трамп.

Китай натомість вирішив не втручатися.

Розвідка наголошує, що не виявила впливу на сам процес голосування іноземними суб’єктами.

Стратегія Москви, найперше, оберталася довкола використання “підконтрольних сил, пов’язаних із російською розвідкою, для передачі наративів” американським ЗМІ, чиновникам і відомим особам, “у тому числі близьким до колишнього президента Трампа та його адміністрації”, йдеться у звіті.

Так, Путін і російські урядові організації проводили дії, спрямовані на:

  • дискредитацію та очорнення Байдена;
  • підтримку Трампа;
  • підрив довіри людей до виборів;
  • загострення соціально-політичної напруги.

Зокрема, у звіті йдеться, що Путін “контролював діяльність українського нардепа Андрія Деркача, який зіграв велику роль в діяльності Росії щодо впливу на вибори”.
Зазначається, що російська агентура в Україні розповсюджувала “плівки Порошенка-Байдена” та дезінформацію про сина Байдена Хантера через ЗМІ США та близьке оточення Трампа.

Після оприлюднення цього звіту американської розвідки три представники Державного департаменту США у коментарі журналістам CNN розповіли, що наступного тижня Штати оголосять санкції, пов’язані з втручанням у свої вибори.

Зазначається, що офіційні особи не розголошують жодних подробиць, пов’язаних з очікуваними санкціями, за винятком того, що вони будуть націлені на низку країн, зокрема Росію, Китай та Іран.

Читайте  також:
Трамп помилував засуджених з “російської справи” щодо втручання у вибори США

Нагадаємо, 19 травня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка. Розвідка США назвала дії Деркача втручанням РФ в американські вибори.
У вересні 2020 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Андрія Деркача й ще трьох громадян Росії. Активи громадян зі санкційного списку заморожені на території США, а особам у США заборонено мати з ними справи.
У січні 2021 року США запровадили санкції проти ще однієї групи осіб та організацій, пов’язаних із Деркачем, зокрема проти нардепа від “Слуги народу” Олександра Дубінського.

Читайте також:
Суд зобов’язав Венедіктову відкрити справи проти нардепів Дубінського і Деркача за фактом держзради, – ЦПК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна