“Мінера”-АТОвця Белька замість в’язниці відправили на лікування

 

Дніпровський суд Києва завершив розгляд справи ветерана АТО Олексія Белька, звинуваченого у завідомо неправдивому повідомленні про замінування мосту “Метро” в столиці.

Про це в понеділок, 15 березня, повідомили в пресцентрі юридичної компанії “Міллер”, адвокати якої захищали Белька.

Олексія Белька визнано винуватим: 

  • за ч.4 ст.296 ККУ – хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї;
  • за ч.2 ст.259 ККУ – завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, підготовку вибуху, що спричинило тяжкі наслідки.

За ч.2 ст.259 ККУ йому загрожувало позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років. За ч.4 ст.296 ККУ – від трьох до семи років в’язниці.

Замість тюремного покарання суд застосував до чоловіка примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу зі звичайним наглядом.

“Це означає, що Олексію надаватимуть психіатричну допомогу у спеціалізованому закладі. Разом із тим, він зможе самостійно, без супроводу медичного працівника, залишати палату, відділення та заклад”, – повідомили в юридичній компанії.

Зазначається, що таке рішення суд ухвалив, посилаючись на висновок повторної судово-психіатричної експертизи, призначеної за клопотанням адвоката.

В установі Олексій Белько пробуде щонайменше пів року. Після цього захист планує клопотати про проведення нової психіатричної експертизи.

Окрім того, своїм рішенням суд повернув Олексію все належне йому майно, яке було вилучено після вчинення кримінального правопорушення, зокрема: два автомобілі, банківські картки, мобільний телефон.

Суддя залишив без розгляду цивільний позов поліції на суму 69 тисяч гривень – на відшкодування матеріального збитку.

Нагадаємо, 18 вересня рух на мосту Метро у Києві заблокував зловмисник. Він розстріляв поліцейський дрон і погрожував підірвати міст. Поліція на чотири години перекрила рух автомобілів і потягів метрополітену по мосту.
“Мінера” затримали в результаті масованої операції силовиків. Ним виявився колишній учасник АТО, 42-річний Олексій Белько, виходець із Криму, який перебував під дією алкоголю чи наркотиків, мав проблеми з роботою, грішми та подругою.
Раніше він проходив службу за контрактом у 8-му полку спецпризначення та підрозділі забезпечення командування Сил спеціальних операцій. У липні 2019 року був звільнений зі служби за невиконання умов контракту.
Поліція змінила обвинувачення Белькові з підготовки до теракту – до хуліганства і неправдиве повідомлення про мінування.
20 вересня 2019 року Дніпровський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 288 тисяч гривень.

Станом на 9 січня 2020 року застава не була внесена.

Читайте також:
У Києві затримали трьох “мінерів”, що завдали збитків на понад 3 млн грн

“Брав участь у замєсах на Сході”. Белько, який блокував міст Метро – ветеран 8-го полку ССО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна