У Києві військовий погрожував підірвати міст. Його затримали після спецоперації

оновлено

Ввечері у середу, 18 вересня, невідомий чоловік на авто заблокував проїзд мостом Метро в Києві, заявив погрозу його підірвати та влаштував стрілянину.
Зловмисником на білому кабріолеті з державним прапором виявився вже колишній військовий-спецназівець ЗСУ – уродженець Криму Олексій Белько.
Після 4-годинного протистояння його затримали.

Про те, що невідомий на мосту Метро зупинив рух і погрожує його підірвати, з посиланням на заступницю начальника відділу комунікації столичної поліції Яну Неруш інформувало “Громадське”.

Правоохоронці ввели спеціальний оперативний план для знешкодження “мінера”.

На місці події перебувало керівництво Головного та територіального управлінь поліції, наряди патрульних, кінологи зі службовими собаками, спецпризначенці та фахівці вибухотехнічної служби.

Зловмисник збив із мисливської зброї поліцейський дрон, який вів оперативну зйомку, апарат упав у річку Дніпро.


“Невідомий здійснює постріли і погрожує вибухом. Ми проводимо спеціальну поліцейську операцію. Нині тут перебувають представників усіх служб. Рух автомобілів і поїздів на мосту перекрито. Слідчі столичної поліції кваліфікують подію як підготовка до терористичного акту“, – повідомив начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

На міст висунулася бронетехніка правоохоронців.

У пресслужбі Київського метрополітену повідомили, що у зв’язку з анонімним дзвінком про мінування червона лінія метро працює тільки від станції “Академмістечко” до станції “Хрещатик”  та від станції “Лісова” – до станції “Дарниця”.
Станції “Арсенальна”, “Дніпро”, “Гідропарк”, “Лівобережна” були закриті для проїзду.

Через блокування руху поїздів метро на станції “Хрещатик” утворилося велике скупчення людей.

З різних боків мосту Метро – величезні затори авто.

Як повідомила “Українська правда” з посиланням на свої джерела в правоохоронних органах, підірвати міст погрожував 42-річний військовий Олексій Белько. Він уродженець кримського смт Форос.

У червні цього року Белько мав військове звання старший сержант, обіймав посаду начальника радіостанції радіоцентру польового вузла зв’язку військової частини А3628, розташованої у Броварах Київської області. Ця частина – 99-й окремий батальйон управління та забезпечення Сил спецоперацій ЗСУ.

26 червня суд визнав Белька винним у самовільному залишенні військової частини, призначивши йому покарання у виді арешту з утриманням на гауптвахті на строк 7 діб.

За даними “УП”, нині чоловік звільнений із військової частини.

Станом на 19:30 правоохоронці затримали “мінера”, що підтвердив журналістам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Міністр був учасником телефонних переговорів із “мінером” на мосту.

Фото: УП

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що Белько перебував у “неадекватному” стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Його вимоги були незрозумілі.

У Белька три місяці тому вилучали два кілограми вибухівки.
Про це повідомив журналістам голова поліції Києва Андрій Крищенко.

Натомість інші джерела у правоохоронних органах розповіли сайту theБабель, що в червні цього року Белько добровільно здав у Деснянське райуправління поліції 1 кг вибухівки та 88 патронів. За його словами, він знайшов їх “у сейфі в селі на Чернігівщині”.

За словами Крищенка, зловмисника взяли без застосування зброї. Ані вибухівки, ані зброї при ньому не було – карабін, з якого “мінер” стріляв, на той момент був викинутий.

Речник Нацполіції Ярослав Тракало заявив, що затримання “мінера” стало наслідком “блискучої спецоперації” Нацполіції, яка вирішила знешкодити правопорушника без шкоди його здоров’ю.

“Чоловіка, який зі зброєю погрожував застосувати вибухівку на столичному мосту Метро, затримали без жодного пострілу.
Це був дійсно виклик і неоціненний експіріенс, з яким молода Національна поліція України впоралася «на відмінно»”, – написав Тракало у фейсбуці.

Фото: ФБ Ярослав Тракало

“Водна поліція, спецпідрозділ КОРД, авіапідтримка, Патрульна поліція України, кінологи, вибухотехніки, криміналісти, психологи etc. Планування спецоперації, тривалі перемовини зі зловмисником, оцінка ризиків для життя громадян та руйнування інфраструктури, можливі варіанти знешкодження і, зрештою, єдиний ідеальний – затримання без шкоди життю і здоров‘ю не тільки мирних мешканців, а й самого правопорушника”, – розповів Тракало.

Блискуча спецоперація, під час якої усі служби і підрозділи МВС діяли чітко, злагоджено, а головне виконали свій обов’язок – служити і захищати!” – написав речник НПУ.

Тракало поширив відео затримання Белька.

На ньому видно, як по мосту йдуть КОРДвці, рухаються БТР і бронеавтомобіль “Козак”.
Зловмисник в авто з прапором спершу викидає карабін (чи автоматичну гвинтівку), після чого виходить із піднятими руками й лягає на асфальт.
До нього підходять спецпризначенці і відводять від машини.

Також речник поліції оприлюднив фото зброї, яка, ймовірно, належить затриманому.

Фото: ФБ Ярослав Тракало

Про особу “мінера” Белька розповів у соцмережі волонтер Роман Сініцин: “…Снайпер-розвідник 8-го полку спецназу в минулому, брав участь у багатьох замєсах на Сході. УБД. Перевівся в командування в Бровари”.

“Знаю тих, хто з ним служив і в Хмельницькому і під Києвом. Характеризують як адекватного і відповідального бійця”, – зазначає Сініцин.

Читайте також:
У Києві напали на заступника Кличка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна