“Брав участь у замєсах на Сході”. Белько, який блокував міст Метро – ветеран 8-го полку ССО

 

Олексій Белько, який увечері 18 вересня заблокував міст Метро в Києві, погрожував його підірвати і був затриманий після спецоперації поліції – колишній боєць 8-го полку спецпризначення ССО ЗСУ, учасник бойових дій на Донбасі.

Бельку – 42 роки, він уродженець кримського смт Форос (Ялтинська міськрада).

Донедавна він мав військове звання старший сержант та обіймав посаду начальника радіостанції радіоцентру польового вузла зв’язку військової частини А3628, розташованої у Броварах Київської області. Ця частина – 99-й окремий батальйон управління та забезпечення Сил спецоперацій ЗСУ.

За даним ЗМІ, 26 червня суд визнав Белька винним у самовільному залишенні військової частини, призначивши йому покарання у виді арешту з утриманням на гауптвахті терміном 7 діб. Він уже звільнений із військової частини та служби.

Про особу Олексія Белька розповів у соцмережі волонтер Роман Сініцин: “…Снайпер-розвідник 8-го полку спецназу в минулому, брав участь у багатьох замєсах на Сході. УБД (має статус учасника бойових дій – “Н”). Перевівся в командування в Бровари”.

“Знаю тих, хто з ним служив і в Хмельницькому і під Києвом. Характеризують як адекватного і відповідального бійця”, – зазначив Сініцин.

Олексій Белько. Фото: Цензор.Нет

У Белька три місяці тому вилучали два кілограми вибухівки. Про це повідомив журналістам після операції із затримання “мінера” голова поліції Києва Андрій Крищенко.

“Три місяці тому в нього вже вилучалася вибухівка, тому ми були впевнені на етапі операції, що його погрози реальні і, виходячи з цього, планували всі свої дії”, — сказав Крищенко.

Натомість інші джерела у правоохоронних органах розповіли сайту theБабель, що в червні цього року Белько добровільно здав у Деснянське райуправління поліції 1 кг вибухівки та 88 патронів.
За його словами, він знайшов їх “у сейфі в селі на Чернігівщині”.

Нагадаємо, Олексій Белько був затриманий після 4-годинного протистояння із великими силами правоохоронців на мосту Метро.
На середині мосту АТОвець сидів в автомобілі “Опель” із відкидним верхом із синьо-жовтим прапором.

Його заяви про замінування мосту й метро та наміри їх підірвати спричинили транспортний колапс у столиці – було зупинено рух поїздів по “червоній” гілці метрополітену з правого берега Дніпра на лівий, закрито міст Метро також для автомобілів. Тисячі людей не могли потрапити з роботи додому.

Мотиви дій Белька залишаються нез’ясованими.

За словами мера Києва Віталія Кличка, вимоги Белька були незрозумілі.

Здогадно, він перебував під дією алкоголю чи наркотичних речовин. Голова ГУ НП Києва Андрій Крищенко розповів журналістам, що зловмисник “щось точно вживав”.

Як розповів Крищенко, на початку протистояння зловмисник збив із карабіна поліцейський дрон, який вів оперативну зйомку, і той упав в річку.

За словами начальника київської поліції, за фактом інциденту відкрили кримінальне провадження за статтею ККУ “Готування до вчинення терористичного акту”. “Це в залежності від наслідків навіть до довічного ув’язнення”, – сказав Крищенко.

Олексій Белько здався підрозділу КОРД після телефонних переговорів, у яких, за даними ЗМІ, брав участь зокрема глава МВС Арсен Аваков.

Як заявив речник НПУ Ярослав Тракало, затримання “мінера” стало наслідком “блискучої спецоперації” великих сил Нацполіції, яка вирішила знешкодити правопорушника без шкоди його здоров’ю.

Тракало поширив відео затримання Белька на мосту:

На ньому видно, як по мосту йдуть КОРДвці, рухаються БТР і бронеавтомобіль “Козак”.
Зловмисник в авто з прапором спершу викидає карабін (чи автоматичну гвинтівку), після чого виходить із піднятими руками й лягає на асфальт. До нього підходять спецпризначенці і відводять від машини.

Також речник поліції оприлюднив фото зброї, яка, ймовірно, належить затриманому.

Фото: ФБ Ярослав Тракало

Читайте також:
У Києві військовий погрожував підірвати міст. Його затримали після спецоперації

Розв’язка драми в Каліфорнії:
трьох жінок-психологів центру реабілітації ветеранів розстріляв пацієнт з ПТСР

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна