Справи Гандзюк і Стерненка відмінні лише тим, що Катя померла, – адвокат Найєм

 

Масі Найєм
адвокат, захисник Катерини Гандзюк і Сергія Стерненка, ветеран АТО

Справедливість. Героїзм. Стерненко (FB)

1. Справедливість. Чи тільки Герою держава має забезпечити справедливість?

Багато разів буду повторювати, що справа Катерини Гандзюк і Сергія Стерненка відмінні виключно тим, що Катя померла. Якби Катя залишилась живою – вже вийшов би сюжет на умовному Громадському, де говорили б, що не все так однозначно.

Але ми говоримо про насильство. Про напад на активістів. На молоду людину, яка народилась в далеко не ідеальному суспільстві, але повірила в іншу Україну.

Так само, як активізм не є індульгенцією, героїзм не є умовою для отримання справедливості. Тобто, вибачте, байдуже хто це: мусульманин, єврей, буддист чи активіст, Герой, антикорупціонер, поліцейський – їм всім по закону держава зобов’язана забезпечити справедливість.

2. Героїзм. Чи бути на війні – героїзм?

Не можу сказати за всіх, але маю право сказати за себе: не треба бути героєм, щоб піти на війну. Також не є героями всі, хто був на ній. Багато хто дійсно змінив хід війни, тому що діяв сміливо. Але більшість із нас, хто був на війні, віддавали борг і були зобов’язані це робити. Обов’язок не героїзм. Це податок.

Тому апеляція до “був на війні чи ні” – несправедлива. “Гарний” приклад – Ілля Кива.

3. Стерненко. В чому героїзм?

Для мене він – як і Катя. Вони активні, їм не байдуже що буде з Україною, в них є цінність нашого часу. Часу, коли напала Росія, коли точиться війна, але дехто продовжує закликати нас бути інтелігентними, не захищатись, підставити іншу щоку.

Вибачте, але ніхто не має права вимагати залишатись у стані миру, коли проти тебе йде війна. І для мене Сергій – це хлопець, якому було десять років в той час? коли мені було двадцять. Це малий, який міг би в ті часи сидіти в комп’ютерному клубі, рубатись на “танчиках”, чхати на війну і говорити російською.

Але він вийшов говорити, що він проти колишньої системи координат. І за це отримав напади й декілька кримінальних справ. Сергій для мене не герой, але він людина, на яку я вже давно орієнтуюсь, коли мова йде про вибір бути українцем чи залишатись у минулому і не помічати російську пропаганду під час війни із РФ.

І дуже дивно, що майже всі ЗМІ сьогодні вийшли з майже цькуванням Сергія. В той момент, коли він немає можливості за себе говорити.

Мені здається, що це навіть підло.

І, що дивно, дуже перегукується із радістю проросійських “героїв”.

Читайте також:
Аваков прокоментував вирок Стерненку

“Можливо, остання мирна акція”:
тисячі людей у Києві вимагали волі Стерненку і судової реформи. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна