Суд підтвердив, що поліція на законних підставах припинила слідство в справі, де фігурував Джо Байден, – МВС

 

Суд в Україні відмовив ексгенпрокурору країни Віктору Шокіну в задоволенні скарги на дізнавача поліції, який закрив у вересні 2020 року кримінальне провадження, в якому фігурував нинішній президент США Джо Байден.

Про це в п’ятницю, 26 лютого, повідомляє МВС України.

“Кримінальне провадження №62020000000000236 було закрите 23 вересня 2020 року (а це ще за кілька місяців до проведення виборів президента США) у зв’язку з відсутністю складу злочину. З цим рішенням не погодився заявник Віктор Шокін і його адвокати. Вони звернулися зі скаргою на дізнавача поліції до суду. Детально ознайомившись із матеріалами провадження, 25 лютого 2021 року суд виніс свій вердикт: у задоволенні скарги відмовити (справа №757/42457/20-к)”, – ідеться в повідомленні пресслужби МВС.

У зв’язку з цим в українському міністерстві знову наголосили: “Поліція закрила справу на законних підставах”.

Читайте також:
Ртуть і Байден: ексгенпрокурор Шокін заявив, що в Греції його труїли, він був при смерті

Як відомо, навесні 2016 року Верховна Рада усунула Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. Він вважає причиною свого звільнення з посади тиск тодішнього віцепрезидента США Джо Байдена на президента України Петра Порошенка. За словами Шокіна, Байден вимагав звільнити його в обмін на безперешкодне надання Україні державної гарантії США на суму $1 млрд.

Віктор Шокін фігурував у матеріалах розслідування з імпічменту президента США Дональда Трампа як чиновник, на якого виходив адвокат Трампа Руді Джуліані під час поїздок в Україну.

Демократ Джо Байден – один із конкурентів Трампа на наступних виборах у США. Раніше Байден називав генпрокурора Шокіна одним із найбільших корупціонерів, що гальмує реформи в країні.

Син Джо Байдена Гантер Байден був членом ради директорів найбільшого приватного газодобувача в Україні Burisma Holdings. Щодо цієї компанії в Україні за часів Шокіна велося кримінальне розслідування. За однією з версій, Байденові було вигідно закрити справу, і це пов’язувалося з наданням Україні 1 млрд доларів американської допомоги.

Щодо президента Дональда Трампа у США відбувався процес імпічменту через спробу тиску на президента України Зеленського, однак голосування в Сенаті з цього приводу було невдалим для ініціаторів імпічменту.

Адвокат Трампа Рудольф Джуліані вже заявляв, що “Шокіна двічі труїли”. Він використовував інтерв’ю колишнього генпрокурора України для своїх сюжетів на захист Трампа.

Читайте також:
Шокін вимагає від ДБР відкрити кримінальне провадження щодо Байдена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна