Шокін вимагає від ДБР відкрити кримінальне провадження щодо Байдена

 

Колишній генпрокурор України Віктор Шокін вимагає від Державного бюро розслідувань відкрити кримінальне провадження щодо колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена за незаконний вплив на нього.

Про це повідомляє у середу, 29 січня, “Інтерфакс-Україна”.

“Прошу внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення громадянином Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом на території України і за її межами щодо мене кримінального правопорушення, а саме втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, відповідальність за яке передбачена ч. 2 с. 343 КК України. негайно розпочати досудове розслідування і дати слідчим ДБР письмові вказівки “, – йдеться в заяві Шокіна на ім’я т.в.о. директора ДБР.

Шокін зазначив, що погодився залишити посаду генпрокурора України внаслідок тиску Байдена.

“Протягом останніх місяців 2015 року та перших 2016-го Джозеф Байден, використовуючи своє службове становище, кілька разів особисто прибував до України з офіційними візитами, маючи на меті проведення з керівниками держави переговорів на моє усунення з займаної посади і, як наслідок, згортання об’єктивного розслідування кримінальних проваджень за фактами протиправної діяльності осіб, пов’язаних з компанією Burisma Holding Limited (Кіпр), в тому числі сина зазначеного високопосадовця “, – пише Шокін.

За словами ексгенпрокурора, Байден вимагав звільнити його в обмін на безперешкодне надання Україні державної гарантії США на суму $1 млрд.

На думку Шокіна, дії Байдена можуть розглядатися як тиск згідно з науково-правовим висновком International Low Association від 18 квітня 2017 року, наданого доктором юридичних наук професором Мережком – новим віцепрезидентом ПАРЄ.

Читайте також:
Сенат США затвердив хронологію суду над Трампом

Як інформувала “Новинарня“, спікер Палати представників США Ненсі Пелосі, яка представляє Демократичну партію, 24 вересня зробила офіційну заяву про ініціювання процедури імпічменту президента Дональда Трампа через скандал, пов’язаний з імовірним тиском на українського лідера Володимира Зеленського.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови між Трампом і Зеленським, яка відбулася 25 липня і через яку в США розпочали процедуру імпічменту американського лідера.

Як відомо, президента США Дональда Трампа запідозрили у просуванні власних політичних інтересів під час телефонної розмови з президентом України Зеленським. Відповідне розслідування почалося за скаргою неназваного держслужбовця, який мав доступ до розмови Трампа.

ЗМІ стверджували, що Трамп нібито вимагав від Зеленського розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах 2020 року Джо Байдена та його сина Хантера.

Ідеться про те, що з 2014 року по лютий 2019-го Хантер Байден в Україні був головою ради директорів енергетичної компанії “Бурізма”, і це могло містити ознаки політичної корупції з боку колишнього віцепрезидента США від демократів Джо Байдена. Тепер Байден-старший балотується в президенти США і є прямим конкурентом Дональда Трампа.

За припущеннями медіа, глава Білого дому міг шантажувати Зеленського припиненням американської військової допомоги Україні. У серпні стало відомо, що Білий дім призупиняє допомогу Україні для перевірки.

Відповідно до стенограми розмови, Трамп згадує про справу Байдена в Україні, Зеленський говорить, що нею займеться новий генпрокурор, і Трамп зазначає, що до Києва зателефонує його особистий адвокат Руді Джуліані.

У ході пояснень Джуліані заплутався у своїх заявах та ненароком визнав, що справді вимагав від представників офіційної влади України розпочати розслідування проти родини Джо Байдена, попри багаторазові запевнення Вашингтона, що жодних таких вимог на офіційному рівні не було.

Сам президент США визнав, що обговорював з українським президентом свого конкурента Байдена. Але при цьому Трамп заперечує, що домовлявся із Зеленським власне про початок розслідування українськими правоохоронцями справи проти сина Джо Байдена.

Демократична партія США використовує цю ситуацію в політичній боротьбі проти республіканця Трампа.
За даними ЗМІ, в нижній палаті Конгресу є більшість голосів за імпічмент.

Військова допомога Вашингтона Києву після перевірки Пентагоном була відновлена в серпні.

Білий дім, Пентагон, адвокат Джуліані та віцепрезидент США Майк Пенс відмовилися надавати документи комітетам Палати представників на запити щодо імпічменту.

Палата представників Конгресу 31 жовтня ухвалила резолюцію на підтримку процедури імпічменту президента Трампа.

Читайте також:
Ексрадник Трампа підтвердив затримку президентом допомоги Україні задля компромату на Байдена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна