ЄСПЛ вимагає негайно звільнити Олексія Навального

 

Європейський суд з прав людини вимагає від російської влади негайно звільнити з-під варти опозиціонера Олексія Навального.

Про це повідомила “Интерфаксу” в середу, 17 лютого, його адвокат Ольга Михайлова.

“Європейський суд з прав людини застосував правило 39 регламенту суду, визначивши російському уряду негайно звільнити Навального зі слідчого ізолятора”, – сказала вона.

Адвокат зазначила, що таке рішення “ЄСПЛ прийняв вперше, і російська влада повинна його виконати”.

Правило 39 Регламенту Європейського суду з прав людини передбачає застосування тимчасових заходів у випадках існування ризику заподіяння невиправданої та неминучої шкоди основним правам і свободам людини.
Йдеться про те, що ЄСПЛ уперше зобов’язує державу звільнити затриманого на час досудового слідства у скарзі щодо політичних переслідувань, ще до розгляду в Страсбурзі цієї скарги по суті.

Раніше вимоги про негайне звільнення за “правилом 39” ухвалювалися лише у справах, де ув’язнення загрожувало життю підозрюваних.

Посилаючись на скрінкопію рішення суду, повідомив про це й офіційний сайт опозиціонера.

“16 лютого 2021 року Палата з семи суддів Суду вирішила в інтересах сторін та належного ведення розгляду дати вказівку Росії відповідно до правила 39 Регламенту Суду звільнити заявника”, – ідеться в рішенні.

“Європейська правда” звертає увагу, що у 2012 році ЄСПЛ застосував правило 39 щодо Юлії Тимошенко, зобов’язавши уряд України забезпечити отримання нею медичної допомоги, однак процесуальний статус Тимошенко тоді змінити не вимагалося.

Читайте також:
У Росії на два місяці арештували українку, яка брала участь у протестах за Навального

Як відомо, опозиційний діяч Олексій Навальний 17 січня повернувся до Москви з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння співробітниками ФСБ влітку 2020 року.
Його літак повинен був приземлитися в аеропорту “Внуково”, але був перенаправлений в “Шереметьєво”. Відразу ж на прикордонному контролі в аеропорту його затримали співробітники поліції, по тому – заарештували.
Уже після потрапляння за ґрати на каналі Навального було оприлюднено великий фільм-розслідування щодо корупційних діянь президента Росії Володимира Путіна та будівництва його палацу на чорноморському узбережжі Краснодарського краю.

2 лютого Московський суд відправив Навального до в’язниці у справі “Ів Роше”. Суд задовольнив клопотання Федеральної служби виконання покарань РФ, яка вимагала замінити Навальному умовне покарання у справі “Ів Роше” на реальне.
Навальний відбуватиме в колонії загального режиму три з половиною роки позбавлення волі з вирахуванням терміну, проведеного під домашнім арештом (близько 10 місяців).

Читайте також:
Акції за Навального: поліція затримала понад 3,4 тис людей по всій Росії, а також в окупованому Криму

ОМОНівець, який на протестах в РФ з ноги вдарив жінку в живіт, приніс їй хризантеми в лікарню

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна