Російського опозиціонера Навального затримали в аеропорту після повернення в Москву

 

Російського опозиціонера Олексія Навального, який повернувся додому з Німеччини, де лікувався після отруєння бойовою нервово-паралітичною речовиною “Новічок”, затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” в Москві.

Коли Навальний проходив паспортний контроль, до нього підійшли поліцейські і попросили пройти у відділок, повідомило у трансляції з місця подій “Настоящее время”.

Адвокатку Навального Ольгу Михайлову, яка прилетіла разом із ним, поліцейські пропустити у відділок відмовилися.

Як повідомила прессекретарка Навального Кіра Ярмиш, невідомо, в якому статусі перебуває політик і куди його повели.

17 січня опозиціонер вилетів з Берліна до Москви. Літак приземлився в аеропорту “Шереметьєво” поблизу столиці Росії, хоча спершу мав прибути до аеропорту “Внуково”. Згідно з офіційною версією, у “Внуково” не працювала снігоприбиральна техніка.

Федеральна служба виконання покарань Росії офіційно повідомила про затримання Навального. “Був затриманий засуджений до умовного покарання Олексій Навальний, який з 29 грудня 2020 року перебував у розшуку за багаторазові порушення випробувального терміну”, – йдеться в заяві, яку цитують російські інформаційні агентства.

До рішення суду опозиціонер має перебувати під вартою.

“Був затриманий засуджений до умовного покарання Олексій Навальний, який з 29 грудня 2020 року перебував у розшуку за багаторазові порушення випробувального терміну.

“Засуджений був оголошений у розшук за систематичні порушення умов випробувального терміну з приписом про вжиття заходів до його затримання при встановленні місцеперебування”, – повідомили тюремники.

Федеральна служба виконання покарань Росії раніше заявляла, що має намір затримати Навального, який був оголошений нею в розшук за підозрою в невиконанні зобов’язань, пов’язаних із його умовним терміном. ФСВП направила клопотання до суду про заміну умовного терміну Навального на реальний.

Читайте також:
Навальний опублікував розмову з агентом ФСБ, причетним до його отруєння

Як писала “Новинарня“, Навальному стало зле під час польоту з Томська в Москву, через що літак екстрено сів в аеропорту Омська. Оточення Навального припускало, що в поїздці по Сибіру його могли отруїти невідомою речовиною, підмішаною в чай.

Навальний перебував у комі, підключений до апарата штучної вентиляції легень. Омські лікарі оцінювали стан Навального як важкий, але заявляли про відсутність слідів отрути.
На лікування до Німеччини його відпустили лише під тиском громадськості.

22 серпня Олексія Навального перевезли спеціальним медичним літаком з Омська до Берліна. У клініці “Шаріте” підтвердили його отруєння із застосуванням речовини з групи інгібіторів холінестерази.

Згодом уряд Німеччини заявив, що тести, проведені на зразках, взятих у російського опозиційного політика, показали наявність нервово-паралітичної речовини “Новічок” часів СРСР. Речовиною тієї ж групи в 2018 році в Солсбері російські агенти отруїли колишнього співробітника ГРУ, перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, а також випадкових британців.

За даними німецької преси, Навальному в чай додали “покращену” модифікацію “Новічка”, і планувалося, що він помре в літаку під час перельоту з Сибіру.

Вийшовши з лікарні в жовтні, Навальний тимчасово залишився для проходження реабілітації в Німеччині.

Російська влада продовжує заперечувати причетність до отруєння опозиціонера.

Читайте також:
Росія має виплатити Навальному €8,5 тисяч, – рішення ЄСПЛ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна