“Палац і коханки Путіна”: Навальний видав фільм-розслідування про “найбільший приватний житловий будинок в РФ”

 

Російський опозиційний політик Олексій Навальний опублікував у мережі двогодинний фільм про розкішний палац із великою “буферною зоною” на чорноморському узбережжі неподалік від Новоросійська, який, як він стверджує, належить президенту Росії Володимиру Путіну і фінансується людьми з його оточення.

У фільмі “Палац для Путіна”, опублікованому 19 січня на YouTube-каналі Навального, опозиціонер пояснює, що задумав розслідування ще в реанімації берлінської лікарні “Шаріте” після свого отруєння.

Навальний стверджує, що цей секретний маєток має площу в 39 разів більшу, ніж Князівство Монако, а інтер’єри палацу засвідчують, що президент Росії – реальний господар – “схиблений на багатстві і розкоші”.

Раніше цей комплекс називали “палацом Путіна” і багато ЗМІ.

Крім фільму, Фонд боротьби з корупцією Навального створив спеціальний сайт, де можна прочитати ще більш детальну текстову версію розслідування.

ВВС ознайомилася з ним і вибрала ключові пункти.

Як вказано в розслідуванні, палац під Геленджиком має площу 17,6 тис. квадратних метрів. Навальний називає його “найбільшим приватним житловим будинком в Росії”.

Зазначається, що всім відвідувачам будівлі суворо заборонено проносити з собою навіть простенькі мобільники з камерою, а всі автомобілі оглядають на кількох КПП.

Крім власне палацу, на закритій території є критий льодовий палац, церква, оранжерея на 2,5 тисячі квадратних метрів, 80-метровий міст і амфітеатр. Так як палац розташований на крутому березі, то для виходу до моря прорили спеціальний тунель, в кінці якого є дегустаційна кімната з виглядом на море, йдеться в тексті.

Площа самого палацового комплексу складає 68 га, однак 7000 га землі навколо палацу перебуває у відомстві ФСБ і є закритою територією, йдеться в розслідуванні.

Цю територію займають мисливські угіддя, їх орендує ТОВ “Комплекс”, яке володіє палацом.

Крім цього, компанія орендує і берегову лінію перед палацом. За цю землю з компанією судиться воронезька громадська організація інвалідів “Імпульс”.

Як стверджують у фонді Навального, ФСБ навіть забороняє рибалити біля мису, на якому стоїть палац, а над територією заборонені польоти літаків.

Особливо розслідувачів вразив комплекс, який, за їхніми даними, є підземним хокейним майданчиком поруч з палацом.

У розслідуванні представлений поверховий план палацу. З нього випливає, що там є кілька саун і хамамів, басейн, перукарня і аквадискотека. Також у палаці є зимовий сад і музична вітальня.

Навальний публікує і фотографії меблів всередині палацових кімнат, зроблених, як він стверджує, працівниками, які робили там ремонт.

Серед предметів меблів виділяються диван, вартість якого оцінюється у 2 млн рублів, і стіл за 4 млн рублів.

На візуалізації видно відразу кілька кімнат – це бібліотека з білими стінами, прикрашеними золотими вензелями, приміщення з власною сценою і яскраво-червоною завісою, яке ФБК називають власним “домашнім театром” президента, а також “кальянна” без вікон, але з маленькою сценою і жердиною посередині.

Крім того, в палаці є власне казино, а також зали з танцювальним килимком, ігровими автоматами і треком для машинок, а також зі стелажами для демонстрації колекцій цих же машинок.

Палац, що перебуває на крутому березі, з’єднує з пляжем спеціальний тунель. У ньому є невеликий секрет – в ньому є дегустаційна кімната, де можна випити вина з краєвидом на море.

Площа однієї тільки спальні в палаці, згідно з наведеним планом, становить 260 квадратних метрів.

Як стверджує видання “Проект”, коли Путін приїжджає на чорноморське узбережжя, то офіційні зустрічі він проводить в сочинській резиденції “Бочаров ручей”, але сам частіше живе в Геленджику і до палацу запрошує для неформального спілкування найближчих до нього людей.

Поруч із палацом розташовані кілька виноробних господарств і будується новий винний завод, що належить, як стверджується в розслідуванні ФБК, фірмі “Аксіс Інвестиції” Миколи Єгорова – однокурсника Володимира Путіна.

За даними системи СПАРК, “Аксіс Інвестиції” не належали Єгорову безпосередньо. Станом на 2015 рік “Аксіс Інвестиціями” володів Олексій Той (більш пізніх даних про власників немає). Він очолював компанію Єгорова “Апекс Південь”.

На будівництво заводу, за підрахунками фонду, щорічно витрачається близько 3 млрд рублів (1 рубль – 0,38 грн): ці кошти і йдуть в тому числі на закупівлю елітних меблів вартістю в кілька мільйонів рублів.

За даними ВВС, у “Аксіс Інвестиції” в оренді більше 150 га землі в Криниці поруч. Це сільськогосподарські землі, мисливські угіддя і землі для будівництва готелю на 20 місць з кафе.

У 2018 році адміністрація міста Геленджик дозволила компанії побудувати там чотириповерхову будівлю замість триповерхової, відступивши від будівельних нормативів, що діють на цій території.

Виноробнею поруч з “палацом Путіна” з кінця 2018 року володіє Геннадій Тимченко, писала газета “Ведомости”. Разом з Володимиром Колбіним він купив виноградники “Садиба Дивноморське” у Павла Титова, президента винного дому “Абрау-Дюрсо” і сина бізнес-омбудсмена Бориса Титова.

Російська православна церква теж побудувала виноробню приблизно за 20 хвилин їзди від палацу.

Поруч із палацом нібито є устричне господарство, його організувала компанія “Південна цитадель” – вона отримала в оренду акваторію навпроти будівлі. Як стверджують автори розслідування, устриці компанія не вирощує. Принаймні в річному звіті компанії за 2019 рік йдеться, що у весняний сезон компанія не змогла закупити необхідний біоматеріал.

У розслідуванні вказано, що устричне господарство може бути лише “приводом”, щоб “забороняти людям підходити до палацу “по воді”.

За даними ВВС, компанія орендує як мінімум 4,6 га земель в Криниці, в тому числі ділянку для будівництва готелю і пляж.

Будівництвом палацу, як з’ясували автори розслідування, спочатку займалася компанія “Росинвест”, нібито підконтрольна Володимиру Путіну. У 2011 році бізнесмен Олександр Пономаренко повідомив, що купив цей палац у одного із співвласників “Росинвест” Миколи Шамалова і двох його партнерів.

Пономаренко в інтерв’ю “Комерсанту” говорив, що сума угоди в 350 млн доларів близька до правди. Але, як стверджує ФБК з посиланням на фінансову звітність офшорної компанії Kernicom Enterprises, реальна сума угоди склала трохи більше 356 тисяч доларів.

Навальний наполягає на фіктивності угоди.

У самих документах офшорної компанії зазначено, що це інвестиції в компанію “Рірус”, підконтрольну Kernicom. “Рірус”, згідно з відомостями в цих документах, займається операціями з нерухомістю. Конкретні об’єкти нерухомості в документах не вказані.

Керівництво всіма будівельними роботами в самому палаці здійснює фірма близької до Кремля підприємниці Асі Борисової, однак через секретність об’єкта його будівництво розподілили між кількома різними фірмами, стверджують в ФБК.

Ключовим власником палацу виступає фірма “Акцепт”, що належить двоюрідному племіннику Путіна Михайлу Шеломову, з’ясували в фонді.

На закінчення автори розслідування наводять схему фінансування палацу, в якій згадуються в тому числі старі соратники Путіна – глава “Транснафти” Микола Токарєв, глава “Роснафти” Ігор Сєчін, підприємці Юрій Ковальчук і Геннадій Тимченко.

У схемі також фігурує Світлана Кривоногих, яку видання “Проект” називало близькою знайомою Путіна, а Навальний – матір’ю його позашлюбної дочки. І гімнастка Аліна Кабаєва, ще одна коханка Путіна. На них і їхніх родичів зареєстрована численна елітна нерухомість, дорогі яхти тощо.

На початку фільму Навальний із Дрездена розповідає про витоки кар’єри Володимира Путіна – як дрібного клерка у представництві КДБ в НДР, у співпраці з місцевою спецслужбою “штазі”. Розслідувач звертає увагу на протиправний і корупційний шлях, який привів Путіна через ленінградську мерію до нинішніх багатств і маєтностей.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков 19 січня повідомив, що Кремль ще не знайомився з публікацією про палац, але “по суті, це неправда”.

За добу фільм “Палац для Путіна” зібрав більш як 30 млн переглядів.

Читайте також:
У Росії арештували опозиціонера Навального

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна