Московський суд відправив Олексія Навального в колонію

 

Московський суд відправив російського опозиціонера Олексія Навального до в’язниці у справі “Ів Роше”.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Симоновського районного суду Москви у вівторок, 2 лютого.

Як пише “Медуза”, суд задовольнив клопотання Федеральної служби виконання покарань РФ, яка вимагала замінити Навальному умовне покарання у справі “Ів Роше” на реальне.

Відтак, згідно з рішенням суду, Навальний відбуватиме в колонії загального режиму три з половиною роки позбавлення волі з вирахуванням терміну, проведеного під домашнім арештом (близько 10 місяців).

До вступу вироку в законну силу Навальний перебуватиме під вартою.

Під час засідання, представник ФСВП повідомив, що Навальний більш як 50 разів порушив правила випробувального терміну, в тому числі не приходив на реєстрацію до відомства, як того вимагали умови умовного покарання.

Прокуратура підтримала позицію ФСВП. Адвокати політика вимагали відхилити клопотання служби.

У постанові судді, зокрема, йдеться про те, що Навальний повідомив ФСВП про виписку з німецької клініки “Шаріте” і про своє проживання в готелі тільки через два місяці. У цей період він порушував свої зобов’язання умовно засудженого, вважає суддя.

“Я вимагаю негайного звільнення, негайної свободи для себе і для інших заарештованих. Я не визнаю це ваше подання, воно повністю брехливе, воно не відповідає закону. Я вимагаю свого негайного звільнення”, – сказав Навальний під час засідання.

Під час цього судового засідання поліція затримала понад 300 осіб, які прийшли підтримати Навального під приміщення суду.

Про що справа “Ів Роше”

Справу “Ів Роше” про “шахрайство” порушили проти Навального і його брата Олега ще в грудні 2012 року.
Їх звинувачували в тому, що вони нібито обманом нав’язали косметичній компанії “Ив Роше” і “Многопрофильной процессинговой компании” свою фірму як посередника при наданні транспортно-логістичних послуг.

Однак пізніше представники позивача визнали, що договір з Навальним був повністю виконаний і ніякої шкоди компанія не зазнала. А сам позивач до суду так і не прийшов, а потім звільнився з “Ів Роше”.

У 2014 році Олексія Навального та його брата Олега визнали винними у шахрайстві та відмиванні грошей.
Олега тоді засудили до 3,5 років колонії загального режиму, тоді як Олексія – до 3,5 років умовно.

У жовтні 2017 року Європейський суд з прав людини ухвалив, що вирок у справі “Ів Роше” був політично мотивованим, довільним і необгрунтованим і присудив виплатити братам Навальним компенсацію на загальну суму в 76 тисяч євро і 460 тисяч рублів. У 2019 році ЄСПЛ прийняв ще одне рішення за позовом Олексія Навального, визнавши незаконним домашній арешт, під яким той перебував протягом понад десять місяців у 2014 році.

11 січня 2020-го Федеральна служба виконання покарань звернулася до суду з проханням замінити Олексію Навальному умовний термін на реальний – через те, що політик нібито ухилився від контролю кримінально-виконавчої інспекції.

Читайте також:
У Росії на два місяці арештували українку, яка брала участь у протестах за Навального

Як відомо, опозиційний діяч Олексій Навальний 17 січня повернувся до Москви з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння співробітниками ФСБ влітку 2020 року.
Його літак повинен був приземлитися в аеропорту “Внуково”, але був перенаправлений в “Шереметьєво”. Відразу ж на прикордонному контролі в аеропорту його затримали співробітники поліції, по тому – заарештували.
Уже після потрапляння за ґрати на каналі Навального було оприлюднено великий фільм-розслідування щодо корупційних діянь президента Росії Володимира Путіна та будівництва його палацу на чорноморському узбережжі Краснодарського краю.
Після цього по всій Росії по вихідних днях почалися масові вуличні виступи на підтримку Навального, поліція і Росгвардія затримують маніфестантів тисячами.

Читайте також:
Акції за Навального: поліція затримала понад 3,4 тис людей по всій Росії, а також в окупованому Криму. ОНОВЛЕНО

ОМОНівець, який на протестах в РФ з ноги вдарив жінку в живіт, приніс їй хризантеми в лікарню

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна