Переселенка з Криму Таїсія Кутузова отримає французьку Премію з прав людини

 

Українська режисерка з Криму Таїсія Кутузова стала лауреатом Премії з прав людини Французької Республіки “Свобода-Рівність-Братерство” за 2020 рік.

Про це “Новинарні” повідомили в пресслужбі посольства Франції.

Премію з прав людини “Свобода-Рівність-Братерство” щороку, із 1988 року, присуджує французька Національна консультативна комісія з прав людини (CNCDH). Її мета – висвітлити та підтримати роботу громадянського суспільства, рушійної сили в захисті та просуванні прав людини, відзначаючи роботу на місцях та проєкти з ефективного захисту і просування прав людини.
За традицією, прем’єр-міністр Франції або член уряду офіційно вручає премію п’ятьом переможцям під час церемонії в Парижі 10 грудня, у День прав людини ООН. Однак через епідеміологічну кризу премія 2020 року буде вручена посольством Франції, розташованим у країні проживання переможця.

“Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен вручить Таїсії Кутузовій, українській лауреатці Премії з прав людини 2020 року “Свобода-Рівність-Братерство” на церемонії, яка буде організована в Резиденції Франції у Києві, 5 лютого 2021 року”, – ідеться в повідомленні амбасади.

У 2020 році французька консультативна комісія з прав людини отримала на цю премію майже 200 заявок із 62 країн. Українська журналістка та режисер-документаліст Таїсія Кутузова удостоєна Премії з прав людини Французької Республіки за свій фільм “Shut the fck up!” (“Ти, бля, рота закрий!”).

Цей документальний фільм, який знімався з 2017 року, розповідає про молодого українського активіста Сергія Чагарова, який, незважаючи на залякування та погрози, кілька років бореться проти незаконних забудівель та їхніх екологічних наслідків у своєму рідному селі Гатне під Києвом. Ця місцева конкретна ситуація “порушує питання участі української молоді в управлінні суспільством та боротьби за чесність і справедливість у світі, що страждає від корупції”.

Таїсія Кутузова родом із Криму. Навчалася журналістиці у Львівському католицькому університеті.
У 2014 році дівчина була змушена покинути Кримський півострів після його окупації Росією. У Києві Таїсія п’ять років працювала на “Радіо Свобода”. У 2016 році звернулася до документалістики та зняла дві короткометражки, перед тим як розпочати великий проект, повнометражний фільм “Shut the fck up!”.
Завдяки фінансовій підтримці Французького інституту в Україні Таїсія Кутузова брала участь у майстер-класах документалістики Eurasiadoc у 2019 році, які організувала асоціація Docmonde у місті Люсса.

Сергій Чагаров у фільмі про свій активізм “Закрий рота!”

Таїсія Кутузова вже отримала кілька нагород за свою роботу як режисер: головну нагороду 2020 року на фестивалі “Baltic Sea Docs” у Ризі, премію “IBF Classic – Development support” на нідерландському фестивалі IDFA та приз лабораторії талантів на німецькому фестивалі goEast у 2020 році.
А цього тижня її документальний фільм “Shut the fuck up” отримав спеціальну відзнаку міжнародного ринку документальних фільмів “Sunny Side of the Docs”, який є ключовою подією для французької документалістики.

Вже вдруге Премію з прав людини Французької Республіки отримує переможець з України. У 1997 році українська журналістка Алла Лазарєва, президент організації “Інститут масової інформації” (ІМІ), отримала цю нагороду за її діяльність у галузі свободи слова та преси.

Читайте також:
Премії небайдужим і заклики до генпрокурора. Названо переможців конкурсу журналістських розслідувань імені Василя Сергієнка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна