ЄС, Британія, Україна та США різко засудили рекордні затримання на мітингах у Росії

доповнено

Євросоюз, Велика Британія та США різко засудили застосування сили стосовно учасників акцій на підтримку Олексія Навального в Росії.

Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, який стежить “за розвитком подій у Росії зі стурбованістю”, написав про це у своєму твіттері.

Боррель піддав критиці затримання демонстрантів та “непропорційне застосування сили”. За його словами, міністри закордонних справ країн ЄС 25 січня обговорять подальші кроки  стосовно Росії з огляду на арешт Навального та останній розвиток подій в РФ.

Державний департамент США також різко відреагував на події в Росії.

“Сполучені Штати рішуче засуджують жорстку тактику стосовно демонстрантів та журналістів на цих вихідних у містах Росії”, – йдеться у заяві речника зовнішньополітичного відомства.

У Держдепі закликали звільнити всіх, хто “був затриманий за реалізацію своїх загальних прав”, а також “негайно та без будь-яких умов” звільнити Олексія Навального.

“Насильство стосовно мирних протестувальників та журналістів” засудив і міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб.

“Ми закликаємо уряд РФ поважати свої міжнародні зобов’язання стосовно прав людини в рамках Ради Європи та ОБСЄ та відпустити громадян, затриманих під час мирних демонстрацій”, – написав він у твіттері.

Заяву із засудженням дій Кремля видало також Міністерство закордонних справ України.

“Україна рішуче засуджує насильство проти мирних учасників акцій протесту і затримання представників російської опозиції. Громадяни Росії заслуговують на уряд, який буде здатним забезпечити рівність перед законом, можливість реалізувати свої права і свободи, а також поважатиме права людини в інших країнах світу та на окупованих Росією територіях”, – сказано в поширеному пресцентром МЗС коментарі.

Україна закликала міжнародну спільноту до рішучішого залучення всіх механізмів для припинення насильства російської влади проти свого народу, агресії проти сусідніх країн, а також для протидії порушенням з боку РФ “заснованого на міжнародному праві світового порядку і правил поведінки цивілізованого світу”.

Як інформувала “Новинарня“, мітинги на підтримку арештованого опозиційного політика Олексія Навального 23 січня пройшли більш як сотні міст Росії, а також в окупованому Криму (Україна) та кількох містах в інших країнах. Під час акцій силовики проводили масові затримання. За даними порталу “ОВД-Инфо”, було затримано щонайменше 3,4 тисячі осіб. ЗМІ називають ці затримання наймасовішими в РФ за весь час.

Раніше Європарламент закликав зупинити будівництво “Північного потоку-2” через арешт Навального.

Читайте також:
“Палац і коханки Путіна”: Навальний видав фільм-розслідування про “найбільший приватний житловий будинок в РФ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.