У Чехії сотні барів відновили роботу, протестуючи проти жорсткого карантину

 

У Чехії сотні барів і ресторанів відновили свою роботу в ході загальнонаціональної акції протесту проти запровадженого урядом суворого карантину

Як передає “Суспільне” з посиланням на Чеське радіо, організатором акції виступила ініціатива Chcipl pes (“Мертвий пес”).

Таким чином учасники акції хочуть привернути увагу влади та громадськості до серйозних збитків, яких зазнає ресторанний бізнес країни.

Кафе, ресторани, паби та їдальні не працюють у Чехії вже близько трьох місяців, із жовтня 2020 року. Як результат, щодня заклади громадського харчування втрачають 414 мільйонів крон (близько 15,9 мільйона євро).

За словами чеських рестораторів, кількість випадків зараження коронавірусом в країні продовжує зростати і після закриття їхніх закладів.

“COVID-19 сьогодні просто між нами й набагато розумніший за нас. Уряду буде важче боротися зі спустошеною економікою та людьми, які психічно та фінансово перебуває на дні”, — йдеться у заяві Chcipl pes.

Крім того, власники ресторанного бізнесу мають намір зареєструвати в країні політичний рух “Відкриємо Чехію” і відчинити свої заклади для зборів членів первинних організацій. Вони розраховують, що таким чином вдасться обійти чинні обмеження, оскільки в період пандемії в країні проходять засідання парламенту та інші заходи політичного характеру.

Тим часом у пресслужбі Празької мерії пригрозили накладати штрафи на заклади харчування, що відновили роботу попри карантинні обмеження. Максимальний штраф складе 20 тисяч крон (близько 932 доларів).

Як відомо, із жовтня 2020 року в Чехії закриті всі ресторани, паби й бари, а також кінотеатри, театри, зоопарки, тренажерні зали, більшість магазинів тощо. Влада дозволила їм відкритися лише на час Різдвяних свят.
У грудні 2020 року в Чехії стартувало масове тестування на коронавірус.
3 січня 2021 року у Чехії відбувся великий протест проти карантинних обмежень. Учасники акції прийшли до будинку прем’єр-міністра Чехії Андрія Бабіша та залишили перед дверима символічну труну, унітаз і запалені свічки.

Наразі Чехія посідає восьме місце в Європі за числом нових випадків коронавірусу щодоби. Два дні тому в країні зафіксували 7509 нових хворих (більше, ніж у Польщі, Румунії, Україні, Австрії та ін). Загалом з початку епідемії в Чехії зареєстровано майже 925 тис. випадків COVID-19.

Читайте також:
Албанія видворяє російського дипломата через злісне порушення карантину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна