У Чехії знову запропонують обмежити поїздки дипломатів РФ до Шенгену

Чехія знову запропонує обмежити пересування російських дипломатів країнами, що входять до Шенгенської зони.

Про це заявив глава МЗС Чехії Ян Ліпавський у відповідь на арешт двох російських агентів у Німеччині за підозрою в шпигунстві та плануванні нападів на військові цілі з метою підірвати підтримку України, пише Euractiv.

Він зазначив, що хоче порушити питання про російських шпигунів на засіданні Ради ЄС у закордонних справах в Люксембурзі в понеділок.

“Ми повинні розробити нові інструменти для боротьби з російською шпигунською загрозою. У понеділок на засіданні Ради я повторю свої пропозиції щодо стримування російських шпигунів, які переміщуються через Шенген. Цього можна досягти швидко”, – наголосив Ліпавський.

У 2022 році Європейський Союз вирішив, що російські дипломати більше не можуть користуватися положеннями про спрощення візового режиму, які надавали їм привілейований доступ до ЄС. Однак вони все ще можуть отримувати візи і подорожувати країнами Шенгенської зони.

Згідно з чеською пропозицією, російські “дипломати” або секретні агенти під дипломатичним прикриттям, які приїжджають до Європи на короткий час, не матимуть права в’їжджати до жодної країни ЄС, окрім тієї, до якої їм було видано візу.

Інший варіант – зробити біометричні паспорти обов’язковими для російських дипломатів на рівні ЄС, оскільки їх важче підробити.

Читайте також:
Словенія висилає російського дипломата

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна