“Словаччина — не боягузлива!” За кілька днів словаки зібрали на боєприпаси для України понад 3 млн євро

Громадська ініціатива у Словаччині висловила незгоду із власним урядом та оголосила збір коштів на боєприпаси для України

автор: Олекса Лівінський

З відмовою уряду Роберта Фіцо допомагати Україні у військовому плані не погоджується чимало словаків. Тому й у Братиславі вирішили влаштувати добровільний збір коштів на закупівлю боєприпасів для України.

Акцію під назвою “Якщо не уряд, то ми надсилаємо” організатори розпочали 16 квітня. А станом на 22 квітня було зібрано вже понад 3 мільйони євро, хоча початковою метою кампанії було зібрати 1 мільйон.

Збір коштів підтримали різні відомі у Словаччині особистості — співак Міхал Коцаб, колишня актриса і дипломатка Маґда Вашарійова, актриси Таня Паухофова і Каміла Маґалова.

Підтримав акцію і столітній ветеран Отто Шимко, учасник Словацького національного повстання.

“Я пережив Голокост у партизанському русі. Там ми воювали проти німецької окупації. Було неможливо з ними домовлятися, треба було перемогти їх. Цей досвід у Другій світовій війні діє і сьогодні для України”, – наголосив пан Отто.

Збір коштів і надалі триває, у ньому взяли участь уже майже 50 тисяч донорів.

Підтримала ініціативу і попередня президентка Словаччини Зузана Чапутова, яка підтримувала Україну й після повномасштабного вторгнення РФ двічі приїздила з візитом, зокрема й разом із президентом Чехії Петром Павелом.

“Я пишаюся тим, що багатьом у Словаччині не байдужа доля нашої сусідки України. Я підтримую цю ініціативу, тому що це правильно. Наш внесок у цю ініціативу є виявом солідарності та допомоги жертвам неспровокованої агресії”, — написала вона в мережі Х.

“Своєю підтримкою ви довели, що Словаччина не боягузлива, а навпаки, смілива і готова допомогти”, – звернулися організатори до всіх, хто долучився до чеської ініціативи щодо закупівлі снарядів для України

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала на саміті ЄС у Брюсселі щодо словацької колекції заявив, що “є спосіб використати ці кошти також для чеської ініціативи щодо боєприпасів”. За його словами, це можливо зробити через деякі чеські некомерційні організації, які можуть забезпечити закупівлю боєприпасів на гроші зі словацького збору.

Про подробиці він говорити не захотів.

“Ми зробимо все, щоб народ Словаччини міг здійснити свій намір допомогти Україні”,

– запевнив Фіала.

Очільниця міноборони Чехії Яна Чернохова оцінила успіх словацької ініціативи у соціальній мережі X і запропонувала допомогти знайти відповідні боєприпаси.

“Звичайно, ми готові надати ініціативі консультації щодо вибору та закупівлі відповідних боєприпасів, як і у випадку нашої співпраці із подібною чеською ініціативою “Подарунок для Путіна”, — запевнила вона. – Велике спасибі! Ми раді, що ви з нами і допомагаєте Україні захищатися”.

Зібрану суму, яка продовжує зростати, Чернохова назвала “неймовірним успіхом за такий короткий проміжок часу”.

Позитивні відгуки надходять і з українського війська. Так, речник 128-ї бригади майор Ярослав Галас подякував ініціаторам, зокрема, і словацькою мовою — оскільки “Словаччину видно з його домівки в Ужгороді”.

Як відомо, словацькі урядовці до зусиль України захистити себе від російської агресії ставляться прохолодно. Натомість вони закликають до мирного вирішення і припинення вогню. І вважають, що Україна має змиритися із втратою територій, бо “росіяни не підуть з Криму, Донбасу, Луганська”, заявив днями прем’єр Роберт Фіцо.

А міністра навколишнього середовища Томаша Тарабу дуже розлютило запитання кореспондента телеканалу “Маркіза” про те, чи підтримує він ініціативу щодо збору коштів на боєприпаси для України. Обурений міністр на це зауважив, що журналісту “краще не моралізувати, а взяти автомат і поїхати в Україну воювати”.

Водночас нагадаємо, що нинішній уряд Словаччини припинив військову допомогу Україні з державних запасів, але не заперечує проти комерційного постачання.

Кабмін Фіцо вирішив допомагати Україні лише гуманітарною допомогою чи системами розмінування словацького виробництва. Раніше у Словаччині був організований збір коштів на закупівлю однієї такої машини під назвою “Божена”.

Читайте також:
Волонтери з Чехії й Словаччини зібрали кошти на розмінувальну машину Božena-5 для України

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.