Шмигаль уперше переговорив з проросійським прем’єром Словаччини Фіцо: поставок зброї для ЗСУ не буде

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і проросійський прем’єр Словаччини Роберт Фіцо провели першу телефонну розмову, під час якої окреслили пріоритетні напрямки двосторонньої співпраці: відновлення, енергетика, розвиток прикордонної інфраструктури.

Про це 4 грудня повідомили обидва політики на своїх сторінках у Facebook.

Шмигаль озвучив потреби в інженерній техніці для гуманітарного розмінування, які виробляють словацькі компанії.

“Розраховуємо на участь словацьких компаній у різних сферах відновлення України”, – заявив він.

Крім того, прем’єри порушили питання співпраці в енергетиці та ситуації на кордоні.

“Було відзначено, що проїзд першочергових вантажів здійснюється безперешкодно. Розраховуємо найближчим часом на укладення міжурядової угоди про контроль на спільних пунктах пропуску”, – сказав Шмигаль.

Також політики обговорили “формулу миру” президента Володимира Зеленського та підтримку Словаччиною її пунктів.

Фіцо під час розмови вкотре заявив, що Братислава не буде постачати Києву зброю з державних складів та армії, але зацікавлена в наданні допомоги в гуманітарній та цивільній сферах.

Словацький прем’єр зазначив, що “не вірить у військове вирішення конфлікту в Україні, оскільки це лише призведе до непотрібного кровопролиття без результатів”. Фіцо підтвердив, що Словаччина продовжить заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції.

За його словами, Братислава підтримує європейську перспективу України та Молдови, але разом з країнами Західних Балкан. А її позиція щодо перегляду бюджету ЄС на 2024-2027 роки, включно з допомогою Києву, не змінилась.

“Ми зустрінемося з прем’єр-міністром Шмигалем на словацько-українському кордоні на початку 2024 року, темою зустрічі буде співпраця у вищезгаданих сферах”, – резюмував Фіцо.

Читайте також:
Словацький уряд Фіцо заблокував військову допомогу Україні на €40 млн
“Нехай 10 років домовляються про мир”: проросійський прем’єр Словаччини Фіцо не підтримує військову допомогу Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна