Волонтери з Чехії й Словаччини зібрали кошти на розмінувальну машину Božena-5 для України

У Словаччині завершилася кампанія зі збору коштів на придбання машини для розмінування Božena-5 для України.

Про це у п’ятницю, 29 вересня, повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

“Кампанія відбулася зусиллями Посольства України в Словацькій Республіці, словацького об’єднання Mier Ukrajine та організації Darček pre Putina”, — йдеться в повідомленні.

Як зазначили в МЗС, уже найближчим часом словацький виробник цих машин виготовить екземпляр для України. До кінця року Božena-5 має бути відправлена отримувачу.

Як раніше повідомила заснована чеським бізнесменом і меценатом Далібором Дедеком волонтерська організація Darček pre Putina (“Подарунок для Путіна”), загалом у межах цієї акції було зібрано близько 650 тисяч євро. Збір розпочався 8 травня, в День перемоги над нацизмом, і завершився 21 вересня.

У зборі брали участь жертводавці зі Словаччини, Чехії та інших країн, також до підтримки ініціативи долучилися інтернет-організація NAFO та організація Peace Ukraine Initiative. Крім того, великий внесок зробив уряд Тайваню, який пожертвував 100 тисяч євро.

У зібрану суму входить не лише придбання самої машини Božena-5, а й навчання операторів, додаткове обладнання, транспортування до місця призначення та вантажівка для перевезення.

Логістикою проєкту займається некомерційна організація Team4Ukraine, яка має забезпечити доставку розмінувальника в Україну. Швидше за все, в Херсонську область, де вже успішно працюють такі машини.

Робота розмінувальників на машинах Bozena-5:

Bozena-5 – це гусенична дистанційно керована машина, яка завдяки ланцюговому пристрою розмінування, що обертається, здійснює примусову детонацію або ліквідацію протипіхотних мін натискної або натяжної дії, а також протитанкових мін із зарядом, еквівалентним 9 кг тротилу.

Читайте також:
“Подарунок для Путіна”: чехи зібрали $2,3 млн на РСЗВ RM-70 для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна