Рада затвердила 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом. Він буде вихідним

доповнено

Верховна Рада перенесла День перемоги над нацизмом у другій світовій війні з 9 на 8 травня.

“За” відповідний законопроєкт проголосували 317 нардепів.

Про це в понеділок, 29 травня, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

“Друга світова війна є найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 млн людей). В історії України, територія якої була одним з основних полів битви, ця війна стала болючою раною – загинуло понад вісім мільйонів наших співвітчизників – воїнів та мирних жителів. Їх внесок у спільну перемогу над нацизмом є надзвичайно вагомим і неоціненним”, – написав він.

Прийняття закону “сприятиме утвердженню в Україні європейської традиції щодо відзначення щорічно 8 травня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років, розвінчуванню міфів і маніпуляцій радянсько-російської пропаганди”.

Передісторія

Як відомо, вшановувати в Україні завершення Другої світової війни у Європі 8 травня почали громадські організації на початку 2000-х. 2014 року цей формат на урядовому рівні підтримав Український інститут національної пам’яті та Міністерство культури. 2015 року спершу указом Президента, а потім законами про декомунізацію запровадили 8 травня як День пам’яті і примирення, святковий, але не вихідний день, залишивши 9 травня Днем перемоги над нацизмом, адже суспільна думка тоді не була готова відмовитися від звиклої дати.
У 2022 році колишній голова УІНП Володимир В’ятрович, вже як народний депутат, вніс законопроєкт про скасування 9 травня, встановлення 8 травня Днем пам’яті й перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і пропонував 9 травня відзначати День Європи разом з Європейським Союзом. парламент проголосував відповідну новелу через рік, коли аналогічний законопроєкт було внесено президентом.

8 травня 2023 року президент України Володимир Зеленський вніс у парламент законопроєкт, яким запропонував встановити День пам’яті та перемоги над нацизмом. У документі передбачається, що цей День відзначатиметься 8 травні й буде вихідним. Водночас зі святкових і неробочих днів виключається 9 травня – День перемоги над нацизмом.

Читайте також:
УІНП до 8 травня презентував відео, яке розвінчує прагнення РФ привласнити перемогу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна